Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Magda Gad kritisk till SR

Publicerad: 10 augusti 2017, 13:55

Magda Gads starka sommarprat sändes idag.

Foto: Niclas Hammarström

Magda Gads krigsskildringar var för starka för Sveriges Radio. Mattias Hermansson, tf ansvarig utgivare för Sommar i P1, berättar om övervägandena.

Ämnen i artikeln:

Sommar i P1SRMagda Gad

Julia Lundin

julia.lundin@resume.se


Magda Gads sommarprat handlar om hennes arbete som krigskorrespondent med skildringar av våld, övergrepp och utsatthet. Hon berättar även hur Facebook har blivit en helt ny arena för hennes läsare.

Nu hyllas hon av lyssnarna för sin insats i sociala medier. Men Magda Gad är också kritisk till SR för de delar som klipptes bort.

”Det har varit väldigt många turer kring innehållet, gällande vad som får sägas i radio och inte. Ibland förstod jag och utgivaren varandra, ibland inte alls. Jag tycker att det är viktigt att ha en diskussion om det – vad som får förmedlas i Public Service och inte, och varför – men det tar vi efter programmet”, skriver hon på sin Facebooksida.

Det är i 15:e minuten som Magda Gad pratar om en våldtäkt som ägt rum. Ett fruktansvärt våldsdåd. Men detaljerna var för brutala för public service och hon säger ”det här får jag inte prata om”. Detaljerna finns bland annat i Expressen, men alltså inte i SR.

– Det här är ett fantastiskt starkt program. Men vi har sändningstillståndet och 17:e paragrafen att förhålla oss till. Det handlar bland annat om hänsyn till tiden för sändningen, säger Mattias Hermansson, SR:s kulturchef och tf ansvarig utgivare för Sommar i P1.

Har ni övervägt om ni skulle ta in skildringen?
– Naturligtvis. Det är viktigt att få in starka berättelser och det är alltid svåra överväganden. Vi vill göra en så korrekt och trovärdig journalistik vi kan.

Magda Gad skriver på Facebook att hon vill att vi diskuterar vad som får sändas i public service och inte.

Vad tycker du om Magda Gads önskan om diskussion kring public service censurering?
– Det är jättebra om det blir en mediedebatt generellt. Jag välkomnar detta, säger Mattias Hermansson.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev