Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Majblomman slår tillbaka mot Uppdrag Granskning

Publicerad: 17 januari 2013, 15:21

SVT:s Uppdrag Granskning med Janne Josefsson i spetsen gick hårt åt Majblommans rapporter kring barnfattigdomen i Sverige. Nu slår Majblomman tillbaka och menar att det bara är förstudierna som brast i kvalitet, medan senare studier håller utomordentligt hög kvalitet.


Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonMajblomman

Uppdrag Gransknings Janne Josefsson har fått ta emot mycket kritik efter  gårdagens program där man ifrågasatte begreppet barnfattigdom i  Sverige.

Den förre vänsterledaren Lars Ohly menade bland annat att:  ”Janne Josefsson ställer sig på Reinfeldts och de rikas sida och slår  neråt.”, enligt Expressen.

Janne Josefsson tog dock kritiken med ro:
– Nu  blir jag anklagad för att vara moderat, när jag gjorde  valstugereportaget så blev jag anklagad för att vara socialdemokrat. Det  är väl så det ska vara. Det här är att svära i kyrkan i Sverige. Att  granska goda organisationer, då riskerar man att få kritik, säger till  Expressen.

Janne Josefsson gick bland annat hårt åt Majblommans Riksförbund i sitt reportage. Han menade att de far med osanning kring barnfattigdomen i Sverige, men nu slår Majblomman tillbaka.

Majblomman  hävdar bland annat att organisationens djupgående studie om barns behov av glasögon  från 2012 bekräftar tidigare beräkningar från 2009 om hur många barn som  får vänta på glasögon.

Här anser Majblommans generalsekreterare,  Lena Holm, att den senaste TNS-SIFO-studien håller mycket hög kvalitet  samt att: ”den svaghet som Uppdrag Granskning försöker påvisa i  programmet stämmer inte.”

Man tycker också att alla frågor är korrekt ställda.
”problemet  med alla barn inte kan få glasögon när de behöver är ett bra exempel på  när barnfattigdomen blir tydlig och får konsekvenser för barnets  utveckling.”, skriver man.

Majblomman kritiserar också att Uppdrag  Granskning inte nämner den definition på barnfattigdom, Child Poverty,  som EUs medlemsstater har kommit överens om:
”Uppdrag Granskning verkar i stället försöka skapa ett eget fattigdomsbegrepp, men det är oklart hur det ser ut.”

Majblomman  kritiserar också Janne Josefsson för att han inte låter några forskare  komma till tals och presentera den kunskap som finns om: ”barnens  upplevelser, föräldrars prioriteringar och överlevnadsstrategier eller  konsekvenserna för samhället när människor hamnar utanför.”

Majblommans  generalsekreterare, Lena Holm, gillar heller inte den bild som  programmet målar upp av fattiga föräldrar:”Att skuldbelägga fattiga  föräldrar och utmåla dem som ansvarslösa på det sätt som man gör flera  gånger i programmet är mycket fördomsfullt.”

Majblomman medger dock, precis som i gårdagens program, fel i sina förstudier om barns behov av glasögon.

Man medger också att man har jämfört äpplen och päron när man har beräknat antalet bidragsansökningar på olika sätt.

Majblomman verkar för att förbättra barns villkor i Sverige sedan 1907. Organisationen har 650 lokala föreningar.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonMajblomman

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.