Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Make Equal utmanar politiker att ta ställning mot SD

Publicerad: 28 augusti 2018, 13:55

Foto: Montage

Make Equal har tagit fram en valkodex som ska göra det tydligare för väljarna var riksdagskandidaterna står i frågan om SD-samarbete.


Ämnen i artikeln:

Make EqualValet 2018

"Lovar du att göra ditt yttersta för att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande över Sveriges regering efter valet?". Så lyder frågan som jämställdhetsstiftelsen Make Equal har ställt individuellt till 607 riksdagskandidater. Svaren uppdateras löpande och presenteras öppet via verktyget Valkodex.se, där det går att se vilka kandidater som svara ja, nej eller valt att inte svara på frågan.

– Vi vet att detta är en avgörande fråga för många väljare. Principer betyder ingenting förrän de prövas, och just nu är det svårt att veta vem man kan lita på. Vem som står fast vid sina värderingar även när ett samarbete kan vara vägen till regeringsmakten, säger Kristina Wicksell, kommunikatör på Make Equal, i en kommunikatör.

Syftet är att göra det tydligare för väljarna var kandidaterna står i frågan och på så sätt underlätta när man ska personkryssa i valet. Flera av de tillfrågade kandidaterna har tagit ställning i frågan. Representanter för Feministiskt Initiativ, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har svarat ja i högst utsträckning. Kristdemokraterna och Moderaterna har visat minst engagemang, där endast 6/51 respektive 4/85 av de tillfrågade svarat på frågan.

– Det är glädjande att se hur svaren redan börjat rasa in, inte minst när de kommer från
partiledare och statsråd. Vi hoppas så klart att alla tillfrågade kandidater ska svara, men även att avstå från att svara på en fråga ger ju en indikation på var kandidaten står. Vi hoppas därför att få in svar från alla som fått frågan så att väljarna inte behöver dra egna slutsatser, säger Kristina Wicksell.

Om undersökningen:
Vi har valt ut de tre översta kandidaterna i alla valkretsars riksdagslistor för Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna samt Feministiskt initiativs kandidater (totalt
607 stycken). De har fått ett personligt mail där de fått möjlighet att svara ja eller nej på frågan. Valkodex.se uppdateras allt eftersom kandidaterna svarar.

Källa: Make Equal

LÄS MER: Intervju med Make Equal-grundaren Ida Östensson: "Ingen lyssnar på en gnällspik"

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

Make EqualValet 2018

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.