tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Maktspelet bakom Schermans sorti

Publicerad: 21 februari 2013, 13:34

Jan Scherman tvingas lämna.

Foto: Andreas Elgstrand.

Bakom det snabba ledarskiftet på Nyhetsbolaget ligger en maktkamp som Jan Scherman var dömd att förlora. Hans utbrytarbolag föses tillbaka i TV4-fållan, där nu TV4-chefen Casten Almqvist ska köpa nyheter av styrelseordförande Casten Almqvist i Nyhetsbolaget.

Ämnen i artikeln:

Jan SchermanCasten AlmqvistJonas BonnierGöran EllungTV4

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


– Välkommen till Slakthus 4, säger en av journalisterna vid nyhetsdesken som parafras på Kurt Vonneguts roman "Slakthus 5" från bombningen av Dresden 1945.

De vill inte framträda, men är förbannade på TV4-ledningens usla information och rädda för att bli av med jobben i nya nedskärningar. Nyhetsbolaget gick som väntat med förlust under startåret, bland annat genom att TV4 inte betalade fullt pris för nyhetsköpen och kunde sänka sina kostnader med minst 50 miljoner kronor.

De anställda befarar att den nya ledningen ska starta med nedskärningsprogram för att visa handlingskraft. De har redan fått sämre villkor då de gick över från TV4 till det nya bolaget och tvingades byta avtal.

Många hade svårt att se finessen med att lägga över nyhetsproduktionen i eget bolag. "Då kan vi sälja rörligt även till andra", förklarade Jan Scherman när han tog halva TV4 och öppnade eget. Han gjorde sin kompis, programdirektör Göran Ellung, till vd och denne samlade en lojal skara chefer kring desken.

Jan Scherman har länge antytt att han vill sluta på Bonnier AB, där han ihop med chefen för Broadcast Torsten Larsson utan större framgång försökt genomföra nordiska strukturaffärer. Han har också blivit obekväm när han i olika sammanhang kritiserat Bonniers ägarmakt.

I dag är befälslinjerna över TV4:s nyhetsredaktion raka och inarbetade: Torsten Larsson, Jan Scherman, Göran Ellung och nyhetschefen Jonas Gummesson. Nu slutar de tre förstnämnda och Jonas Bonnier ersätter Torsten Larsson som ordförande i TV4.

I den nya organisationen ser linjen ut så här: Jonas Bonnier, Casten Almqvist, Åsa Tillberg och Jonas Gummesson, den ende i kvartetten som har erfarenhet av tv-nyheter.

Samarbetet mellan kunden TV4 och leverantören Nyhetsbolaget har inte varit problemfritt under året. I december brakade det samman totalt när Kalla Fakta med Lennart Ekdal i spetsen granskade H&M och filmade H&M-ordföranden Stefan Perssons engelska gods med helikopter.

H&M-basen, som är en stor annonsör i Bonniers olika medier, kontaktade Bonnierledningen och Casten Almqvist dök upp i klipprummet och lyfte bort helikopterscenerna. Det blev ett ramaskri från nyhetsfolket med Jonas Gummesson i spetsen och slutade med att inslaget sändes i sin helhet. Internt har händelsen spelat stor roll för förtroendet för TV4-ledningen, som försökte köra över Scherman, Ellung och Gummesson.

I den nya organisationen som träder i kraft i mars samlas all makt över Bonniers tv i Sverige och Finland under Casten Almqvist och Jonas Bonnier. Casten Almqvist tar Schermans plats som ordförande i Nyhetsbolaget och återför bolaget till TV4-fållan. Det var nog Jan Scherman medveten om på ett tidigt stadium. Men ingen i Nyhetsbolaget var inkopplad på rekryteringen av ny vd.

I en intervju i dagens Resumé talar Jan Scherman än en gång om att han ska sluta under året. När intervjun gjordes visste han inte hur snabbt det skulle gå.

Läs mer om hans framtidsplaner i papperstidningen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev