måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Man är helt i händerna på premiärministern”

Publicerad: 11 januari 2012, 10:40

Thomas Olsson.

Thomas Olsson vid advokatfirman Silberksy vill tona ned spekulationerna om hur länge de fängslade journalisterna får sitta i etiopiskt fängelse. – Vissa talar om några månader, andra flera år. Men man är helt i händerna på premiärministern Meles Zenawi. Han bestämmer allt i landet, säger han.

Ämnen i artikeln:

Johan PerssonMeles Zenawi

KB

Karl-Johan Byttner


Igår, tisdag, blev det klart att de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbbye och Johan Persson inte tänker överklaga det 11-åriga fängelsestraffet  I stället är det hoppet om en benådning som gäller.

Enligt journalisternas advokat Thomas Olsson är man just nu i full färd med att samla in information om såväl formella som informella vägar för att få till stånd en benådning.

– Formellt är det presidenten som kan bevilja en benådan, men i praktiken är det premiärministern som helt godtyckligt kan besluta om detta, säger Thomas Olsson.

I Metro idag förekom uppgifter om att landets kommunikationsminister Simon Bereket också kan fatta beslut om en eventuell benådning.  Hur ser du på dessa uppgifter?

–Just nu förekommer olika infallsvinklar och olika uppgifter om hur länge de kan få sitta i fängelse och vem som bestämmer vad. Men om man ska veta vad som gäller måste man gå direkt till källan och befinna sig på plats, säger Tomas Olsson.

Enligt honom råder inget som helst tvivel om att Etiopiens samhälle är uppbyggt så att all makt ligger samlad hos premiärministern.

I samband med fängelsestraffet hade den etiopiske åklagaren yrkat på 18,5 års fängelse, men det slutade alltså med 11 år.

Thomas Olsson ser detta som ett tecken på att den etiopiska regeringen anser att man har lyckats statuera ett exempel med rättegången.

– Man får inte glömma att en åtalspunkt avfärdades helt av domstolen. Den innehöll 10-15 år bara den. 11 år är ett mininistraff för den här typen av brott i Etiopien, säger Thomas Olsson.

Vad tror du egentligen om journalisternas chans till en benådning?

– Det är svårt att sia om. Förfarandet grundar sig i etiopisk rättskultur och det finns ingen som helst förutsägbarhet i systemet, säger Thomas Olsson.

Han sätter ändå stort hopp till att frågan får en större internationell dignitet. Dels vad gäller skyddet för journalister som jobbar under svåra förhållanden, dels att man inte trampar på staters rätt för press- och yttrandefrihet.

– De anklagas för terrorism, men utförde bara sitt arbete, säger Thomas Olsson.

Han tror också att frågan om alla etiopiska journalister som också sitter fängslade stämplade för terrorbrott kan bidra till att frågan uppmärksammas i än högre grad.

En ytterligare faktor som talar för svenskarna är att det finns en tradition av goda relationer mellan Sverige och Etiopien.

– Det finns många svenska missionsskolor i Etiopien och de vi träffar beklagar sig över situationen. Det här borde politikerna kunna utnyttja, säger Thomas Olsson.

Vad gör ni nu?

– Vi försöker omorganisera oss utifrån det nya läget, säger Thomas Olsson.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev