Media
Män dominerar vd-posterna i branschen – så ojämställt är det
Publicerad: 22 augusti 2018, 10:47
Bara tre av tio byrå-vd:ar är kvinnor, visar en kartläggning som Resumé Insikt har gjort. Mediebolagen är inte bättre. Där är två av tio kvinnor.
Det talas ofta om att samhället blir allt mer jämställt. Vi är dock långtifrån där, vilket inte minst blir tydligt för den som studerar vilka som sitter på vd-posterna på landets byråer och mediebolag. Bara 29 procent av byrå-vd:arna är kvinnor, 71 procent män. Bland mediebolagen är 23 procent kvinnor, 77 procent män.
Det står klart efter att Resumé Insikt gått igenom hur det ser ut på 300 bolag inom reklam, pr, content, design, digitalt och media.
– Det är egentligen svårt att uttala sig om huruvida siffrorna är bra eller dåliga eftersom det beror på om det speglar branschens sammansättning eller inte. Generellt minskar ju andelen kvinnor när man kommer upp i ledningen oavsett bransch, säger Maria-Pia Cabero, utbildningsansvarig på Rättviseförmedlingen.
– Om det är skevt i toppen finns det anledning att fundera på varför det ser ut så och vad det kan få för konsekvenser. Det är viktigt att säkerställa att man rekryterar på kompetens och inte på kompisband, vilket vi tyvärr vet händer.
Förutom att skippa kompisbanden – vad kan bolagen mer göra för att öka jämställdheten på vd-nivå?
– Dels handlar det om att medvetandegöra frågan. Att förstå varför det är relevant att ha en ledning som präglas av diversitet, och hur det kan göra verksamheten bättre. Vi vet att arbetsgrupper och ledningsgrupper som präglas av bred mångfald blir dynamiska och kreativa. Det är också viktigt att förstå att ett jämställt bolag kan locka mer talang – fler människor kan känna att det kan vara ett arbetsplats för dem.
Kommer näringsliv någonsin bli helt jämställt?
– Jag är optimistisk, men tror inte att utvecklingen löser sig själv. Det håller inte att säga att "det kommer bli bättre med tiden", då hamnar vi i en utveckling som går alldeles för långsamt.
Har intresset för jämställdhetsfrågor ökat efter #metoo, utifrån ditt perspektiv?
– Ja, det tror jag. Det var väldigt tydligt under hösten att många tog det till sig och agerade på olika sätt – de var så illa tvungna. Men generellt har intresset från företag och organisationer ökat kring att rekrytera bredare. Jag tror att fler och fler inser att det är något de måste jobba aktivt med.
På de större byråerna har visserligen ett skifte skett. Flera av dem har under de senaste åren fått en kvinnlig vd, däribland Åkestam Holst, Forsman & Bodenfors och Prime för att nämna några.
– Större bolag är nog medvetna om vad som krävs av dem. När det kommer till jämställdhet har det varit en viktig fråga ganska länge. Man ser affärsnyttan med att ha en könsbalanserad ledning. Det gäller för alltifrån att locka investerare till samarbeten av olika slag.
Missa inte Resumé Insikts kartläggning av boksluten från 300 bolag som publiceras i veckan. Har du ingen prenumeration? Lugn, det fixar du här.