Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag05.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

”Man kan börja gråta för mindre”

Publicerad: 3 mars 2015, 13:12

Kristofer Ahlström och Faktums etta från förra numret.

Foto: DN/faksimil.

Faktums reporter Fanny Wikander brast ut i gråt när intervjun med Ruth Vega Fernandez höll på att gå i stöpet. För det fick hon kritik på vissa håll. DN-kolumnisten Kristofer Ahlström ser en allt tuffare situation för frilansare som en del av förklaringen.


Ämnen i artikeln:

Faktum

En av förra veckans mediesnackisar var tidningen Faktums intervju med skådespelaren Ruth Vega Fernandez. I reportaget framstår hon som en egoistisk diva sedan hon låtit tidningen stå för hennes hotellnota och flertalet gånger ställt in intervjutider.

Vid ett tillfälle beskriver reportern Fanny Wikander hur hon brister ut i gråt av ren frustration över intervjuobjektets ovilja att hitta en ny intervjutid.   Reportaget har hyllats på många håll, men reportern har också ifrågasatts för sitt agerande.

Nu kliver DN-krönikören Kristofer Ahlström in till hennes försvar, och ser samtidigt en tydlig koppling till arbetsvillkoren för journalister som inte har en fast anställning. Den ökande konkurrensen och prispressen på marknaden gör att artiklar måste gå i land för att allt obetalt arbete ska löna sig.

"För sex år sedan började jag själv frilansa. Efter två månader vaknade jag mitt i natten av min första panikångestattack. Tryck över bröstet, andningsnöd, de vanliga symptomen. Sedan dess har jag sett tidning efter tidning skära ner, gå omkull, jag har sett fasta uppdrag förflyktigas, arvoden krympa. Man anpassar sig för överlevnad, oavsett hur bisarra förhållanden kan te sig" skriver han i sin krönika.  

Kristofer Ahlström slår fast att en artikels vara eller icke vara kan utgöra skillnaden mellan att ha pengar till hyran eller inte:

"Man kan börja gråta för mycket, mycket mindre".

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Faktum

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.