Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Man kan kräva lite proportioner i lovsången”

Publicerad: 30 januari 2014, 14:36

Aftonbladets Johanna Frändén.

Zlatans reklamfilm har blivit ett samtalsämne i Frankrike. Det berättar Aftonbladet-journalisten Johanna Frändén som under lång tid bevakat Zlatan på nära håll. – Här konstaterar man att en liknande film där exempelvis Zinedine Zidane sjunger Marseljäsen och ägnar sig åt nationalromantiska franska aktiviteter skulle vara helt omöjlig, säger Resumé.


Ämnen i artikeln:

#madebyswedenVolvo CarsJohanna FrändénZlatan IbrahimovićForsman & BodenforsF&B

Resumé kontaktade Johanna Frändén för hennes synpunkter på Zlatans reklamkampanj #madebysweden för Volvo Cars, gjord av Forsman & Bodenfors.

Johanna Frändén har i flera år bevakat Zlatan, både under tiden i Barcelona och nu i Paris.

–      Jag pratade lite i P3 häromdagen om filmen, men jag kände redan där att jag balanserade på skör tråd vad det gäller journalistik och pr. Jag är alldeles överväldigad av hur medierna bevakat den här historien, hade reklamen börjat snurra och sedan mötts av kritik och användningar från främlingsfientligt håll hade det så klart funnits en debatt att ta, men det här är ju något annat.

Hon manar till viss sans.

–  Zlatan har antagligen gjort mer för första- och andragenerationsinvandrare än någon annan känd människa i Sverige, men kanske kan man kräva lite proportioner i lovsången trots allt.

–      Ska vi lyfta fram förebilder inom fotbollen när det kommer till integrations- och antidiskrimineringsarbete så finns spelare som Henok Goitom och Bojan Djordjic på herrsidan och en hel uppsjö på damsidan som gör det här på vardaglig basis utan att få tolv miljoner kronor för besväret.

Om kritiken mot stereotypa könsrsoller i filmen säger hon:

– Det är en annan debatt, om själva filmens innehåll, som jag med varm hand överlåter åt andra att recensera. Jag tänker mest på mediernas problematiska hållning som innebär att vi går bilmärkets ärenden när vi dissekerar reklamsnutten ut och in och ger den en så enorm betydelse fast det i grunden är en kommersiell produkt. Och å andra sidan: vi kan ju knappast tiga ihjäl den heller.

Johanna Frändén berättar att filmen har diskuterats flitigt Frankrike de senaste dagarna.

– Här konstaterar man att en liknande film där exempelvis Zinedine Zidane sjunger Marseljäsen och ägnar sig åt nationalromantiska franska aktiviteter skulle vara helt omöjlig.

Varför skulle inte det funka? Är det för laddat?

– Ja, det anses för öppet för massor med olika tolkningar.

– Eller, som en kollega sa: "Zlatan är ju ex-jugoslav, ni har väl generellt välkomnat dem och de har knappast något otalt med er. Zidane har rötter i Algeriet, där vi fört ett av våra mest orättfärdiga krig i modern tid". Men sen är ju Marseljäsen en krigssång också, inte en så naturvurmande historia som vår nationalsång.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.