lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Man köper inte bara för att lägga ned"

Publicerad: 30 januari 2017, 13:41

Foto: Wikimedia Commons

NWT:s uppköp av Värmlands Folkblad kommer inte att innebära några redaktionella samarbeten. Samtidigt pekar mycket på att tryckeriets 17 anställda tappar sina jobb.

Ämnen i artikeln:

NWT-koncernenVärmlands Folkblad

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Under måndagsförmiddagen offentliggjordes NWT-koncernens uppköp av Värmlands Folkblad och den mindre Karlstad-tidningen. Tidningarna läggs till det dussin titlar koncernen sedan tidigare äger. Uppköpet kommer inte innebära några redaktionella samarbeten utan gäller främst samarbeten inom kundtjänst, teknik, administration och produktion.

– Vi har en separat redaktion för Värmlands Folkblad som kommer fortsätta att producera unikt material för tidningen, däremot kommer vi nu ha gemensam hårdvara för att producera en del av det innehållet. NWT har sagt att de vill ha ut presstöd och då måste vi göra så. Vi har jobbat väldigt bra med digitalt själva, inom vissa områden ligger vi till och med längre fram än NWT. Tittar man framåt måste man dock ha mer muskler för att hinna med i omvärldsbevakningen, säger Sten Fransson, styrelseordförande i VF till Resumé.

Och om medieutredningen väljer att göra om presstödet?

Vi kan se att den nya medieutredningen och en omreglering av presstödet kan komma att förändra situationen men då inget är skrivet i sten kan vi heller inte ta ställning till det än.

Sten Fransson är säker på att NWT inte köpt VF och Karlstad-tidningen bara för att lägga ner dem.

– VF har en stabil ekonomi och gör småskaliga vinster varje år men ska vi fortsätta som vi gjort de senaste åren måste vi effektivisera vissa delar av verksamheten. När vi räknat på hur mycket NWT kommer tjäna på köpet ser vi att det är en god affär för dem. Man köper inte bara för att lägga ner.

På Värmlands Folkblad har reaktionerna på uppropet varit blandade. Simon Strinnholm är webbredaktör och ordförande i VF:s klubbstyrelse och säger i en intervju med NWT att han är "chockad"

– Det här hade vi inte räknat med. Så lika delar chock och uppgivenhet. Och snabbt kom många frågor om man har jobbet kvar, vilket är en befogad fråga när företaget blir uppköpt. Det är problematiskt om en självständig rör röst skulle tystna, berättar han.

Än så länge har varken VF eller NWT kommunicerat några personalförändringar på redaktionssidan. Däremot kommer tryckeriet, VF Tryck, förmodligen att läggas att läggas ned då tryckningen kommer att skötas av NWT, vilket leder till att VF Tryck tappar 60 procent av sina intäkter.

– Troligen kan vi inte finnas kvar efter det och då kommer tryckeriet att läggas ner, säger Ann Collander, chef på VF Tryck till NWT.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev