Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Män ligger 1 000 år före”

Publicerad: 9 februari 2012, 15:39

Anna Bråkenhielm.

Anna Bråkenhielm har många strängar på sin lyra, men idag kanske hon utsattes för sitt största eldprov någonsin då hon skulle kryssa runt mellan statsministerborden vid toppmötet och sedan göra en dragning inför dessa: – Det var kort om tid att få med allt det viktiga och jättenervöst. Men det var en mycket intressant och positiv erfarenhet, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Anna Bråkenhielm

Idag, torsdag, agerade Sverige värd vid EU-toppmötet Northern Future Forum.

Mötet hade två teman där det ena handlade om hur man ska få äldre att stanna kvar längre på arbetsmarknaden, medan det andra handlar om hur vi ska få fler kvinnor i ledande positioner samt få dem att starta egna företag.

Då Resume.se talar med Anna Bråkenhielm är hon precis på väg in i en taxi och det råder rena rama kaoset med 40 polisbilar runt henne.

Inför mötet hade man kallat in personer som skulle agera experter, moderatorer och även rapportörer och det var just den sistnämnda gruppen som blev Anna Bråkenhielms uppgift.

När hon ska summera vad man egentligen kom fram till under dagen inleder hon med att konstatera att män ligger 1 000 år före kvinnorna:

– Vi behöver verkligen snabba på processen om vi ska komma ifatt, säger Anna Bråkenhielm.

Enligt Anna Bråkenhielm konstaterade Englands premiärminister, David Cameron, att erfarenheterna från finanskrisen har lett till att arbetet med att få in en högre andel kvinnor i näringslivet har blivit allt viktigare:

–  Man har sett att kvinnor är betydligt mindre riskbenägna när de exempelvis tar plats i en styrelse.  Det är bevisas att bolag med både män och kvinnor ledande position  levererar 53 procent bättre resultat, säger hon.

Så då kanske det är lösningen på hur man ska säkerställa välfärden i framtiden. Det vill säga vi måste inte jobba till vi är 75?
– Nej, det kanske du har rätt i. Men man får inte glömma att det handlar om att man på frivillig väg ska kunna jobba längre, säger Anna Bråkenhielm.

Statscheferna tog även upp frågan om Work-Balance. Här var länderna imponerade av det svenska systemet kring pappaledighet.

Här uppgav också Finlands statsminister att hans ögon verkligen öppnades då han var hemma en månad med sitt barn.

En annan viktig fråga är alltså hur man ska få fler kvinnor att starta företag.

Då kvinnor är betydligt mindre riskbenägna än män måste man öka tryggheten för att kunna starta fler företag. Här diskuterades bland annat idéer om att en företagare skulle kunna få hela sin föräldrapenning i en klumpsumma och sedan disponera den fritt över tid.

Men varför är kvinnor mindre riskbenägna?
–  Det är svårt att svara på, men man kan konstatera att kvinnor inte spelar bort familjens pengar eller krökar upp dem och inte heller har för att vana att slåss eller kriga, säger Anna Bråkenhielm.

En annan viktig fråga rör rekryteringsprocesser. Fredrik Reinfeldt berättade att regeringskansliet banade väg för en bättre könsfördelning genom att införa en längre och noggrannare rekryteringsprocess.

Anna  Bråkenhielm har lång erfarenhet av att driva bolag. Hon började sin bana på Strix mellan 1990-2005, men  sedan startade hon upp Talpa med John de Mol år 2006. Hon köpte ut honom och  bolaget blev Silverback som sedan såldes till Itv. Nu har hon startat  Scandinavian Studios ihop med Jan Scherman.

Vad är dina bästa tips till kvinnor som vill bli chefer?
– Se till att den som anställer dig som chef verkligen lovar att backa upp dig i allt. Ha ett mätbart jobb först - exempelvis säljchef - så att du kan visa upp ett resultat, säger Anna Bråkenhielm.

Vid mötet var regeringscheferna även överens om att det krävs en bättre fördelning i hushållsarbetet mellan män och kvinnor:

– Dels handlar det om att ändra värderingar så att vi inte måste vara på kontoret under 80 timmar på en vecka, dels gör den nya tekniken det möjligt att jobba hemifrån. Sedan handlar det också om att kvinnorna måste våga ge upp makten och släppa in männen i hushållsarbetet, säger Anna Bråkenhielm.

Vad krävs för ett gott ledarskap?
– Man måste vara bra på att delegera. Man får inte vara ett kontrollfreak, säger Anna Bråkenhielm.

Hur ser du på kvotering?
– Jag har debatterat för kvotering ända sedan år 2002. Sedan känns det inte bra att man ska behöva lagstifta om något så självklart. Men både den isländska och danska statsministern var för en kvotering. Här kan exempelvis nämnas att norrmännen är nöjda med sitt kvoteringssystem. Man får heller inte glömma att männen hela tiden blir inkvoterade av sina affärskompisar, säger Anna Bråkenhielm.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Anna Bråkenhielm

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.