Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Man måste våga annars är man en liten lort"

Publicerad: 2 september 2014, 15:47

Fredrik Boltes.

Foto: Robert Eriksson.

P4 Jönköping har precis avslutat sitt samarbete med musikern Fredrik Boltes efter att han har lurat Sverigedemokraten Anne Karlsson att framföra en specialkomponerad version av den tyska nazimarschen Deutschland Erwache – "Sverige kultur får inte somna in". - Ibland måste man göra saker som är farliga annars är man bara en liten lort, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Ett riksdagsparti i taget har besökt P4 Morgon för att få hjälp att skapa en politik kampsång av en känd låt.

P4 Jönköping väljer nu att avsluta sitt samarbete med låtskrivaren och musikern Fredrik Boltes efter hans "nazikupp" – han gjorde en variant på den tyska nazimarschen Deutschland Erwache – "Sveriges kultur får inte somna in" åt Sverigedemokraternas Anne Karlsson.

- Jag hade gjort fem riksdagspartier, men nu blir det inget med de sista tre, säger Fredrik Boltes.

Han är inte särskilt ledsen för det, utan är med i en framgångsrik grupp - Partiet -som är ute på en riksomfattande turné.

- Jag ångrar ingenting, men jag kanske skulle ha tänkt annorlunda om jag var en familjefar som hade SR som enda inkomstkälla, säger Fredrik Boltes.

Han berättar att han kände sig ytterst tveksam över att hjälpa SD att göra en kampsång och funderade först om han skulle sjukskriva sig, men tyckte att det verkade fegt samtidigt som han kände att han absolut inte ville gå SD:s ärenden.

Det var då han kom på att göra en variant av Deutschland Erwache.

- Anne Karlsson fick flera gånger frågan om hon ville stå bakom sången och hon ställde sig där och skrålade och sade att det var trallvänligt, säger Fredrik Boltes.

Han berättar att varken hon eller de andra i studion hade någon aning om vilken melodi det rörde sig om. Han gav ändå hintar genom att flera gånger betona att det var en "kupp"-lett.
- Det var ingen som reagerade, säger Fredrik Boltes.

Vad har du fått för reaktioner från omvärlden?
- Jag har bara fått glada tillrop. Folk jag inte har snackat med sedan i högstadiet har hört av sig, säger Fredrik Boltes.

Han menar att visst handlar det om Public Service och man ska vara opartisk, men han är samtidigt en människa av kött och blod.
- Det innebär ett större ansvarstagande än Public Service, säger Fredrik Boltes.

Hur gick samtalet med kanalchefen för P4 Jönköping, Lars Bernfalk?
- Han läste upp pressmeddelandet för mig och var inte särskilt hetlevrad. Han sade att du fattar att det här måste hända och mumlade något om att vi kanske hörs om några år, säger Fredrik Boltes.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.