onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Många tycker att erbjudandet är snålt”

Publicerad: 14 maj 2012, 13:33

Fackklubbens ordförande på Bonnier Tidskrifter, Krister Berntsson, har fått ta emot upprörda samtal från medlemmar som tycker att avgångserbjudandet som skickades ut idag är på tok för snålt.

Foto: Pressbild.

UPPDATERAD Bonniers Tidskrifters vd Ulrika Saxon gick idag ut med avgångserbjudande till samtliga anställda vid Bonnier Tidskrifter och Bonnier Annons. Målet är att 70 personer ska lämna företaget, man fackklubbens ordförande Krister Berntsson tror att det kan bli svårt att nå det målet.

Ämnen i artikeln:

Ulrika SaxonBonnier Tidskrifter

KB

Karl-Johan Byttner


– Som jag har förstått det vill man att 35 redaktionellt anställda  och 35 tjänstemän lämnar företaget. Jag har talat med många som tycker  att erbjudandet är snålt så jag har svårt att se hur 35 journalister  skulle nappa, säger Krister Berntsson.

Bonnier Tidskrifter kom med  rena rama kallduschen i torsdag förra veckan – 70 personer måste lämna  företaget. Idag kom avgångserbjudandet till samtliga anställda, förutom  personal vid Resumé och Spoon.

Enkelt förklarat innebär upplägget att företaget erbjuder 4-6 månadslöner ovanpå ordinarie uppsägningstid.

Personer  som har jobbat mer än tio år på Bonnier Tidskrifter och är 55 år eller  äldre får automatiskt motsvarande sex extra månadslöner. Utöver detta  erbjuds de ytterligare sex månader. Det vill säga den totala  utbetalningen blir 18 månadslöner, varav de sex första också innebär  pensionsinbetalningar som exempelvis itp och itpk.

För den som har jobbat minst tio år på förlaget men inte är 55 år erbjuds uppsägningslönen och 6 månader med arbetsbefrielse.

Personer som arbetet minst 24 månader erbjuds uppsägningslönen och  4 månader med  arbetsbefrielse.

Personer som har jobbat mindre än två på Bonnier Tidskrifter får inget erbjudande överhuvudtaget:

–  Fackklubben har ingen officiell synpunkt på erbjudandet, utan det är  upp till varje arbetsgivare att erbjuda vad man vill. Men jag har som  sagt haft en del upprörda medlemmar i luren som tycker att erbjudandet  är snålt, säger Krister Berntsson.

Facket håller ett stormöte i morgon där man tänker informera om alla aspekter av erbjudandet.

En sådan är att man får uppsägningstiden som månadslön, medan det andra kommer i form av en klumpsumma:

– Risken är att Försäkringskassan säger att du inte har någon inkomst om du blir sjukskriven, säger Krister Berntsson.

En annan aspekt är att det dras en 65-procentig engångsskatt på klumpsumman, men denna kan man naturligtvis jämka för.

Personal har två veckor på sig att godta eller förkasta erbjudandet.

Men om man förkastar det finns det ingen återvändo om man senare skulle visa sig bli uppsagd:
– I den bemärkelsen skiljer sig erbjudandet från det som vi har fått se på andra tidningar och förlag, säger Krister Berntsson.

Bonnier Tidskrifters vd Ulrika Saxon tycker dock att erbjudandet är generöst med tanke på de omständigheter som råder i tidskriftbranschen:
– Det rymmer både ett antal extra månaders avgångsvederlag och arbetsbefrielse därtill. I praktiken innebär det att man som medarbetare kan gå hem i sommar med försörjning året ut, och tid för planering av sitt nästa steg i arbetslivet, säger Ulrika Saxon.

Hon uppger samtidigt att hon har både full förståelse och respekt för att det är ett "stort och viktig vägval för var en":
– Min förhoppning är att man använder de kommande veckorna till att fundera kring denna chans, som är tidsbegränsad, säger Ulrika Saxon.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev