Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Mängder av svenskar får köpa nya tv-apparater”

Publicerad: 27 februari 2014, 13:59

SVT:s strategichef, Jimmy Ahlstrand

Foto: Johan Paulin/SVT

It- och energiminister Anna-Karin Hatt gick idag ut på DN Debatt för att informera om att regeringen frigör digital-tv-frekvenser till mobilt bredband från 2017. SVT:s strategichef, Jimmy Ahlstrand, ställer sig ytterst frågande. – Den tidigare övergången innebär att mängder av svenska får byta ut sina tv-apparater eller köpa en box, säger han.


Ämnen i artikeln:

Myndigheten för radio och tvJimmy Ahlstrand

Myndigheten för radio och tv, Post- och telestyrelsen, PTS, och Teracom  och inte minst SVT är överens om att det krävs fram till år 2020 för att  genomföra en lyckad övergång till digital-tv i hela landet, enligt  Jimmy Ahlstrand.

Nu väljer regeringen med Anna-Karin Hatt i spetesen en egen  linje och frigör digital-tv-frekvenser till mobiloperatörer  från och med 2017.

Det vill säga övergången måste vara klart om tre år i stället för sex år.

– Det  här får stora konsekvenser för tv-tittandet och från SVT:s sida undrar  vi vad regeringen vill med det här, säger Jimmy Ahlstrand.

Han menar  också att om övergången verkligen ska ske inom tre år så måste mängder  av svenskar köpa nya tv-apparater eller digital-tv-boxar.

Men blir inte det samma sak om man stänger ned 2020?
–  Nej, tv-apparater byts ut i sådan takt att det inte skulle bli några  problem. Regeringens beslut innebär inga problem för de som har köpt  tv-apparater i år, men äldre modeller måste bytas ut, säger Jimmy  Ahlstrand.

Han uppger också att SVT inte kan överblicka eventuella konsekvenser som regeringens beslut ger vad gäller bolagets hd-kanaler.

–  Vi har velat ha ett attraktivt hd-utbud för att få till en snabb  övergång, men nu vet vi inte om vi kan ha kvar våra sådana kanaler  eftersom det nuvarande tillståndet löper ut den 31 mars, säger Jimmy  Ahlstrand.

Han undrar också hur själva övergången ska gå till rent praktiskt.

Det låter som att det kan bli ramaskri från svenska folket?
–  Regeringen måste ha varit medveten om problemet. De vet att beslutet  inte bara påverkar tv-apparaterna i hemmet, utan också alla tv-apparater  i fritidshus där många har äldre modeller, säger Jimmy Ahlstrand.

Det  finns totalt cirka 11 miljoner tv-apparater i Sverige idag – Jimmy  Ahlstrand menar at att 1-2 miljoner av dessa har den mottagare som  kommer att krävas år 2017.

– Det är klart att många ändå hinner byta  ut tv:n på grund av att den har blivit för gammalt fram till 2017, men  vi talar ändå om stora tal som tvingas köpa en ny tv eller en box, säger  Jimmy Ahlstrand.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.