Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mångmiljardär okänd arvtagare i Bonnierfamiljen

Publicerad: 19 oktober 2011, 18:37

Resumé kan i dag publicera okända uppgifter som visar att EF-grundaren Bertil Hult är bokförläggaren och släktöverhuvudet Tor Bonniers hemlige son. Än i dag får mångmiljardären Bertil Hult några tusen om året till sitt schweiziska konto från Tor Bonniers försäkringar. Detta kastar nytt ljus på den inflytelserika släkten.


EF-grundaren Bertil Hult. Foto: Scanpix.

Den medieskygge EF-grundaren Bertil Hult ger sällan intervjuer och har aldrig talat ­offentligt om sitt ursprung. Han är engagerad i kampen mot dyslexi och har därför berättat om hur han blev örfilad av fröken i småskolan för att han inte kunde läsa.

Den som vill veta mer om Bertil Eric Hult får därför gå till Skatte­verkets register. Och där syns inget anmärkningsvärt. Han föddes den 10 februari 1941 av Svea Hult, då 35 år. Som biologisk ­fader står hennes make Eric Hult, 33-årig advokat i Stockholm.

För barn som föds inom ett ­äktenskap registreras maken auto­matiskt som biologisk fader om inget annat anmäls. Paret hade redan den 3-årige sonen Anders.

Tor Bonnier var vid denna tid 58 år och ledde en av släktens tre grenar som något vanvördigt har kallats:
• ”Den rika”: Tors bror Åke fick bara ett barn, Gerard, vars fyra barn därför fick en stor andel av den samlade släktförmögenheten.
• ”Den fattiga”: Tor och Åke köpte ut Kaj ur familjeföretaget i samband med en släktfejd mellan de tre bröderna 1953.
• ”Den kåta”: Tor fick sex söner inom sina tre äktenskap och de fick i sin tur tjugofyra barn, varav några i dag leder Bonnierkoncernen.

Tor Bonnier var släktens samlande gestalt, ungefär som Carl-Johan Bonnier är i dag, och något av en patriark. Tillsammans med brodern Åke expanderade han företaget från bokförlag till medie­hus genom att starta Expressen och köpa Åhlén & Åkerlunds veckotidningsförlag.

Tor Bonnier avled 1976. Långt bak i den digra bouppteckning som skapas när arvet efter en man med många barn och flera hust­rur ska fördelas finns två bilagor som avviker från det normala, två bouppteckningsintyg från försäkringsbolaget Valand som i dag ingår i Länsförsäkringar.

Tor Bonnier har tecknat två pensionsförsäkringar med Bertil E Hult som medförsäkrad. När Tor Bonnier avlider börjar pensionerna betalas ut månadsvis till Bertil Hult så länge han lever. Om Bertil Hult skulle ha avlidit före Tor Bonnier står fru Svea Hult som förmånstagare. Det samlade värdet på försäkringarna var 1976 knappt 80 000 kronor.

Försäkringarna säger i sig inget om eventuellt faderskap. Men Bertil Hults ”officiella” fader Eric Hult avled redan 1962. Han hade skilt sig från Bertil Hults mor Svea 1953 och gift om sig med en tandläkare. I advokat Eric Hults testamente står:

”Härefter följande förordnanden äro givna i beaktande av att jag ej är biologisk fader till Bertil Hult samt av att hans fader, enligt uppgift från hans moder, för honom tecknat livränteförsäkring, varigenom han under sin livstid är tillförsäkrad ett månatligen utfallande livräntebelopp.”

Skrivningen anfördes för att ­motivera att Bertil Hult endast skulle få sin laglott av arvet. Resten av kvarlåtenskapen gick till sonen Anders.

Bertil Hults släktskap med den ­innersta Bonnierkretsen har länge varit en väl förborgad hemlighet, men också föremål för rykten. Bertils Hults ovilja att tala med journalister har inte heller underlättat ett klargörande.

Det är något av en ödets ironi att den framgångsrike affärsmannen som i dag bor i Luzern i Schweiz med en förmögenhet på 15 miljarder kronor, ungefär lika mycket som hela släkten Bonnier, får någon tusenlapp i månaden från de försäkringar som Tor Bonnier tecknat. Bonnier byggde sin förmögenhet på böcker. Bertil Hult har, enligt egen utsago, aldrig klarat av att läsa en bok.

Bertil Hult vill inte låta sig intervjuas, utan svarar med ett mejl:

”Jag kan bekräfta till dig, som jag under årens lopp gjort till nu ett 10-tal av dina kollegor, att jag endast har haft en far; advokaten Eric Hult. Min far gick bort alldeles för tidigt. Han var dock under min skoltid, som var minst sagd besvärlig då jag är gravt dyslektisk, alltid till stor hjälp. Han sa ofta ’Bertil, om du inte kan klara av att ta en akademisk examen med följande yrke så tycker jag att du ska bli affärsman. Jag är övertygad om att det kommer att bli bra’. Det var den uppmaning som gjorde att jag så småningom slutade mina studier och gick in på affärsmannabanan.

I mina ögon var min far en underbar och kärleksfull person och jag saknar honom mycket än idag.”

Läs mer i Resumé nr 42 – fyra sidor om avslöjandet. Bli prenumerant här.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.