Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mannen bakom ”GT-bomben” åtalad

Publicerad: 10 februari 2014, 09:26

GT:s redaktion.

Foto: Google Maps.

Han kastade ägg på GT:s redaktion och erkände fejk-bomben mot GT. I dag åtalades den 29-årige högerextremistledaren av kammaråklagare Ulrika Åberg i Göteborg för två fall av brott mot medborgerlig frihet, alternativt olaga hot.


Ämnen i artikeln:

Frida BoisenThomas Mattsson

Enligt stämningsansökan är brotten riktade mot Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen och ansvarig utgivare för alla editioner inklusive GT, Frida Boisen, chefredaktör för GT, samt Björn Lindsten, administrativ redaktionschef för GT.

29-åringen erkänner omständigheterna, men nekar till brott.

– Jag välkomnar att polis och åklagare uppmärksammar hot mot journalistiken. Den misstänkte mannen var kritisk till att Expressen i december i fjol avslöjade personer som var tongivande i att sprida främlingsfientlighet på olika hatsajter. Han ville att vi skulle sluta rapportera, men det är viktigt att konstatera att nyhetsförmedlingen inte låter sig hindras av sådana hot, säger Thomas Mattsson om åtalet.

Den 13 december i fjol kom 29-åringen till GT:s redaktion i Göteborg för att tala med Thomas Mattsson. 29-åringen började kasta ägg, och enligt ett vittne hotade mannen att komma tillbaka med kniv.

Den 23 januari i år lämnade mannen ett paket till Thomas Mattsson och Frida Boisen som polisen misstänkte var en bomb. I det paketet hittade polisens bombgrupp senare en kniv och ett exemplar av Koranen.

– Det är oacceptabelt att personer och grupper med en politisk agenda använder hot, och ibland våld, för att försöka påverka nyhetsjournalistik. Att rättsväsendet agerar mot sådana försök är en viktig markering under ett år med flera val, säger Thomas Mattsson.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Frida BoisenThomas Mattsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.