Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Människan föredrar garanterad smärta framför eventuell smärta

Publicerad: 31 mars 2022, 12:49

Vladimir Putins krig i Ukraina har skapat en stor osäkerhet runtom i världen.

Foto: Mikhail Klimentyev/TT (AP)

Veckans beteendebanken handlar om något som de flesta av oss upplever just nu och kanske i viss mån upplevt ända sedan starten av pandemin - nämligen osäkerheten i att inte veta vad som kommer att hända i vår värld och i våra liv.


Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Du som läser kan säkert relatera till känslan av en viss typ av maktlöshet och uppgivenhet gentemot potentiellt riskfyllda situationer som det finns tusen mer eller mindre trovärdiga hypoteser kring, men inga garantier. Forskning visar faktiskt att vi människor är bättre på att hantera stressen kring garanterat obehag än stressen kring det obehag som kanske kommer att infinna sig.

Vad säger forskningen?

I följande studie mättes olika typer av fysiologiska tecken på stress hos deltagare som utsattes för elchocker. Alla deltagare placerades slumpvis i en av två grupper. Den ena gruppen fick veta att de med 100% säkerhet skulle få en elchock. Den andra gruppen fick berättat för sig att de med en 50% sannolikhet skulle få en elchock. På samtliga deltagare mätte forskarna mängden kortisol i saliven, hudkonduktans och pupillens diameter.

Resultatet visade att de deltagare som inte visste huruvida de skulle få en stöt eller inte var betydligt mer stressade än de som med säkerhet visste att de skulle få en. Med andra ord, det var inte bara risken att få en elchock som orsakade stress hos deltagarna, det var osäkerheten. Studien stödjer alltså hypotesen att stressreaktioner är avhängiga hur faktorer kopplade till hur säker miljön är.

Vad betyder det?

Ångest och stress är produkter av vår evolution. Extra oroliga människor som aktivt undvek osäkerhet hade en större chans att överleva än de som tog risker förr i tiden. Dagens teknologi har i stor utsträckning gjort egenskapen att kunna hantera ovisshet överflödig; när det är något vi inte vet i dag så tar vi bara upp telefonen och tar reda på vad vi vill veta. Därför har vi inte samma chanser att öva våra ”osäkerhetsmuskler”, och följaktligen blir vi lätt oroliga när vi väl står inför någonting som vi inte kan googla. I tider med mycket osäkerhet behöver vi människor träna oss på att hantera obehaget i att inte veta, något som många filosofer genom historien refererat till visdom.

Rosanna Rippel, beteendevetare Rodolfo

Källa

De Berker, A. O., Rutledge, R. B., Mathys, C., Marshall, L., Cross, G. F., Dolan, R. J., & Bestmann, S. (2016). Computations of uncertainty mediate acute stress responses in humans. Nature communications, 7(1), 1-11.

 

Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.