Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Marcus Birro får sparken från Expressen

Publicerad: 24 november 2014, 07:36

Foto: Andreas Elgstrand.

(UPPDATERAD) I går kväll fick Marcus Birro sparken från Expressen. Anledningen ska vara att han kritiserade Expressen under hans medverkan i den högerextrema sajten Exponerats podcast RML.


Ämnen i artikeln:

Marcus BirroExpressen

Det var i helgen Marcus Birro intervjuades av Exponerat, tillsammans med Ingrid Carlqvist som arbetar på den islamfientliga tidningen Dispatch International. Något han i efterhand motiverar med att han "möjligen var naiv och definitivt okunnig om vilken typ av program han svarat på frågor i".

– De senaste veckorna har jag levt under rätt stark press, varit utsatt för över tio mordhot, en del betraktade som allvarliga, under min turné nyligen fick arrangörer kontakta polis. Jag fick en fråga om att medverka i en kortare intervju om mordhoten i en Pod jag inte kände till. Det borde jag kanske ha gjort men jag gjorde det verkligen inte, skriver Birro i ett mejl till Resumé.

Brukar du inte kolla upp vad det är för sammanhang du ställer upp i?
– Jag har givit ut böcker i tjugo år och under lika lång tid varit i olika grad en del av den här offentligheten. Bara två, tre gånger har jag missat att kolla upp. Men rättfärdigar det mordhoten? Kattskit utanför dörren? Spottloskor på stan? Avsked? Svara på det.

Marcus Birro skriver i sin blogg att han får sparken med omedelbar verkan.

Motiveringen från tidningen ska enligt Birro vara att "de ser mycket allvarligt på att jag talat nedsättande om Expressen i ett för tidningen suspekt sammanhang".

Enligt dig var anledningen till att du fått sluta att du kritiserat Expressen i podcasten. Vad sa du om tidningen?
– Enligt mig? Det är inte enligt mig. Det är enligt tidningen som ringde i går. De sade så. Jag kritiserade tidningen för att de varit så tysta i samband med hoten, skriver Birro till Resumé.

På hans blogg skriver han:

"Jag förklarar att jag möjligen varit naiv och defentivit okunnig vilken typ av program jag svarat på frågor i men inser också att sammanhanget inte på något sätt är olagligt eller liknande. Det är ett ifrågasatt sammanhang och jag borde nog ha tagit reda på lite mer om det. Men vi lever ju (har det sagts mig) i en demokrati och i en demokrati är det tänkt att tusen oika tankar och värderingar ska mötas, stötas, blötas och diskuteras".

"Men det är inte sammanhanget som sådant Expresen ser allvarligast på. Det är istället den (relativt milda) kritik som jag framför mot hur jag anser att tidningen behandlat det faktum att en av deras mest lojala medarbetare just blivit mordhotad ett tiotal gånger, varav några varit så allvarliga att experter anser att jag bör polisanmäla och varav någon redan polisanmälts av privatpersoner".

Marcus Birro belyser att det inte står något om att han inte får kritisera tidningen i hans kontrakt. Han tänker därför "slåss för sina rättigheter".

– Jag har kontaktat jurister för att se över detta. Det lär inte ändra något men jag tänker göra det ändå. Sedan tänker jag återgå till det jag gör bäst och det jag älskar mest att göra, skriva långa kärleksromaner som ingen läser, skriver Marcus Birro till Resumé.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson väljer att inte kommentera det specifika fallet annat än generellt.

– Jag kommenterar inte personalfrågor i branschmedia, vilka diskussioner som genom åren förts mellan en fristående skribent och flera redaktörer här går jag av respekt för medarbetare inte in på. Det görs förstås fortlöpande samlade bedömningar av innehåll och hur man företräder tidningen. Ibland rekryterar vi nya krönikörer, ibland förlänger vi kontraktet med dem som skriver för oss – och ibland avslutas samarbetet, skriver Thomas Mattson i ett mejl till Resumé och fortsätter:

– Jag har fått flera frågor om hur jag ser på Exponerat och där nöjer jag mig nog med att konstatera att Expressen vid flera tillfällen granskat främlingsfientliga hatsajter, att Exponerat aktivt motverkat den prisbelönta undersökande journalistik som David Baas och Christian Holmén gjort för Expressen samt att Exponerat återkommande har spridit lögner om Expressen. Jag tror att det räcker så.

Marcus Birro började på Expressen 2008.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Marcus BirroExpressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.