Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Marcus Birro skriver förre landslagsstjärnans memoarer

Publicerad: 1 november 2016, 08:46

Marcus Birro är själv en stor fotbollsälskare

Foto: Magnus Helander

Mats Magnusson var skyttekung på 1980-talet. Men livet efter karriären blev det en tuff resa. Nu skriver Marcus Birro på den forne anfallsstjärnans memoarer.


Boken ges ut på Idrottsförlaget under 2017. Marcus Birro fick en förfrågan av förlaget och Mats Magnusson personligen. Den förre landslagsanfallaren va skyttekung i Malmö FF och blev proffs i både Schweiz och Portugal innan karriären tog slut i början av 1990-talet.

– Det är en stor ära att få skriva en annan människas memoarer. Detta är Magnussons historia, det är hans bok, men att få vara den som skriver ner denna historia, att få sitta och vara nedtecknaren av en människas karriär och liv är verkligen en uppgift jag värdesätter högt, säger Marcus Birro till Resumé.

Marcus Birro har genom åren gjort sig känd som en stor fotbollssupporter. Han har skrivit både en ungdomsroman om fotboll och tusentals krönikor under sin tid på Expressen.

– Fotbollen är ju sprängfylld av tusentals mänskliga öden. Fotbollsvärlden är en av världens i särklass största scener och stjärnorna hyllas som halvgudar. Jag har alltid varit fascinerad av sprickorna i fasaden, och alltid sökt mig till historier och böcker om vad som hände efter att strålkastarna släcktes.  

Vad gör Mats Magnussons historia speciell?
– Det som gör honom speciell är hans sårbarhet och hans mod att inte skämmas för denna sårbarhet. Magnusson har haft sin kanske tuffaste match efter karriären och den vill jag också skildra. Vi är bedrövligt dåliga på att ta hand om, minnas och vårda våra hjältar i det här landet. Jag tycker man ska hedra sina hjältar oavbrutet. Samtidigt ska det bli fantastiskt att få resa till Portugal och träffa spelare och ledare i Benfica där han var proffs.

Du säger att han har haft en "tuff resa". Berätta mer
 – Likt många andra stjärnor hade han en tuff tid när strålkastarnas ljus släcktes. Vem är man när man inte längre är och lever i det kall man fått i livet? Vad händer med en när man kastas ut i en osäker och skrämmande omvärld med helt andra typer av regler, nycklar och koder.

– Att ena stunden ha allt för att i nästa inte ha någonting och sedan dessutom till sin fasa upptäcka att det är man själv som är ansvarig för att man kastat bort det. Och sedan ändå, trots allt detta, resa sig som människa och komma tillbaka starkare och stolt. Jag tror att både min och Magnussons resa genom livet, hur olika den än kan te sig utifrån, har en hel del gemensamma hållplatser.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.