Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Marcus Leifby utforskar e-sport i ny programserie på Aftonbladet TV

Publicerad: 28 april 2017, 12:26

Sportprofilen Marcus Leifby ger sig in i en ny värld – esport. I vår ska han berätta om den snabbast växande sporten i världen för Aftonbladets TV-tittare.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetE-sportMarcus Leifby

Marcus Leifby är känd för sin rapportering kring fotboll, ishockey och bandy för Aftonbladets läsare. Ofta egensinnig, frispråkig och med glimten i ögat. Han satte standarden för liverapporteringen i text som en ny genre och är även känd för tv-dokumentärserien "Leifbys Big Ten". Nu tar han steget in i en för honom totalt okänd sportvärld.

– Jag gör det här programmet av ren nyfikenhet. Det finns ett engagemang och ett driv i och kring esporten som är svårt att värja sig emot. Jag har aldrig bevakat sporten och jag spelar inte själv – men nu är det dags att lära mig mer. Kan jag, och alla andra traditionellt sportintresserade, förstå det nya? Genom att på nära håll leta efter svar på frågor som vem, vad, hur och varför lär vi bli varse det, säger Marcus Leifby i ett pressmeddelande.

E-sport växer världen över och omsätter i dag 1.5 miljarder kronor. Sverige är ett av de främsta länderna efter Kina, USA och Sydkorea, sett till intjänade pengar, och allra främst när det gäller antalet proffs per capita.

– Spelarna tjänar miljoner och behandlas som rockstjärnor av fansen. Men utanför esportvärlden är det inte många som känner till deras berömmelse och framgång. Det ska vi ändra på nu, säger Marcus Leifby i en kommentar.

I "N00b", som serien heter och är en lek med ordet "noob" för nybörjare,  följer Marcus Leifby med bakom kulisserna och träffar några av världens mest kända e-sportare. Bland annat det svenska underbarnet Ludwig "Zai" Wåhlberg, en 19-åring som de senaste åren spelat in miljontals kronor.

Marcus Leifby rapporterar också från den stora LCS-finalen (League of Legends ch I serien berättar han vad som ligger bakom den svenska framgången, vad de olika sporterna går ut på – och vad som krävs för att vinna.

N00b" är ett samarbete med Casumo. Serien består av tio avsnitt med premiär den 2 maj.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.