tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Märkliga kravet på TV4: Måste säga dam-VM

Publicerad: 28 maj 2015, 05:13

Per Skoglund, Hanna Marklund och Olof Lundh guidar tittarna under fotbollssommaren i TV4

Foto: David Einar/TV4

TV4 får inte kalla mästerskapet för "fotbolls-VM", programledarnas miljonregn och "Facebookhack" gör det möjligt att stalka dina vänner. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

FacebookTV4GoogleAppleFIFATeliaSonera

FT

Fredrik Thambert


TV4 förbjuds kalla VM för VM
Kanalen hade tänkt kalla mästerskapet i juni för det genusneutrala "fotbolls-VM". Men Fifa tvingar dem att säga "FIFA dam-VM" i sina sändningar. Annars riskerar de att begå avtalsbrott.
– Jag kan ha viss förståelse för att de vill vara tydliga med vad som gäller med två olika turneringar men vi har en ständig dialog kring hur vi kan göra för att jämställa damfotboll med herrfotboll. Där är båda lika intresserade men har lite olika utgångspunkt. Vi kommer ha fortsatta diskussioner så får vi se hur långt det räcker, säger TV4:s sportchef Fredrik Olofson till Sportbladet.

Tillsammans med NRK kommer de nu att försöka få Fifa att ändra sig i frågan.

DN: Regeringen måste kräva att journalisten släpps

Det grävande journalisten Khadija Ismayilova ligger bakom det stora avslöjandet om Telia Soneras misstänkta mutaffärer i Azerbajdzjan. Nu sitter hon häktad och riskerar 12 års fängelse. Enligt människorättsorganisationer som Amnesty är det på grund av hennes granskningar kring presidentfamiljen, bland annat dess band till Telia Soneras partner i Azerbajdzjan.

Dagens Nyheter går på ledarplats och skriver att den svenska regeringen måste agera för att få henne frisläppt.

"Det minsta den svenska regeringen kan göra är att begära att Khadija Ismayilova släpps fri. Hon granskade en av regimens verkligt stora affärer. Ett svenskt, delvis statligt ägt bolag var inblandat. Sverige har all anledning att visa stort missnöje med att hon har fängslats".

Programledarnas jätteutdelning
David Hellenius och Renée Nyberg gifte sig år 2009, men först i fjol slog de ihop sina respektive bolag till ett gemensamt: Helny Produktion AB. I fjol gjorde de en aktieutdelning på 38 miljoner kronor, skriver Expressen och konstaterar att det förmodligen är den största utdelningen någonsin för svenska programledare.

Ryska mediers vinkel på Fifa-skandalen
Igår morse greps flera Fifa-toppar på en lyxhotell i Zürich av FBI, misstänkta för bland annat korruption. Men i Ryssland, som ska anordna fotbolls-VM 2018, ser man det ur ett annat perspektiv. DN rapporterar att den ryska nyhetssajten Vesti.ru vinklar nyheten som "USA-hökarnas hämnd mot Blatter för Ryssland". Enligt dem vill USA ta mästerskapet ifrån dem.  

"Facebookhack" möjliggör stalking via Messenger
En utvecklare på Cambridge har tagit fram en applikation till webbläsaren Chrome som gör det möjligt att se var andra människor befinner sig. Den samlar in data från Facebooks meddelandetjänst Messenger och uppdateras i realtid. Tjänsten kallas för "Marauder's Map" och innebär inget olagligt intrång. Istället använder den sig av öppen information som ingår i standardinställningen på Messenger, skriver The Next Web.  

Google och Apple krigar om mobila betalningar
De båda teknikjättarna rapporteras har stora uppdateringar på gång av sina digitala plånbokstjänster Android Pay och Apple Pay. Enligt New York Times kommer Android Pay att fungera i butiker och vara kopplad till olika lojalitetsprogram. Samtidigt uppger de att Apple Pay är på gång med sitt eget poäng- och lojalitetsprogram.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev