Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Markus Uvell får sparken efter SD-umgänge

Publicerad: 16 december 2015, 07:25

Markus Uvell, Sverigechef Kreab, får gå.

Foto: Wikimedia Commons

Kreabs Markus Uvell får kicken, SVT lägger ner Debatt och it-jättarna lovar radera hatinlägg. Det är några av nyheterna i onsdagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

SVT DebattTwitterFacebookKreabMorgonsvepetSverigedemokraternaGoogleMarkus UvellJan Helin

Markus Uvell får sparken efter SD-umgänge
Kreab har tappat flera kunder på grund av Kreabs Sverigeschefs Markus Uvells umgänge med Sverigedemokraternas Linus Bylund. Ett Twitterinlägg natten mot tisdag blev droppen för lobbyjättens ägare Peje Emilsson. Det lyder ”Har andäktigt ätit bl a tartar, sida och huvud av gris på fantastiska @Rest_Djuret tillsammans med @LinusBylund , därmed kan julen börja!”
Nu får Markus Uvell kicken, skriver Dagens industri.
Det var när Markus Uvells umgänge med SD gick från en professionell till en privat relation som det blev problematiskt för Kreab, säger Peje Emilsson till tidningen. Postkodlotteriet är en av de kunder som valt att avsluta samarbetet med Kreab. Vilka de andra två är vill Peje Emilsson inte gå in på.
Markus Uvell kommenterar avgången på Dagens Opinion:
– Vi har varit oeniga i några frågor kring hur verksamheten ska bedrivas, bland annat just detta med SD-kontakter. Därför har vi kommit överens om att gå skilda vägar, säger han.

Branschens reaktioner:

— Emanuel Karlsten (@emanuelkarlsten) December 15, 2015Det är alltså andra offentliga personen som förlorat jobb efter måltid med @LinusBylund.
— Margret Atladottir (@atladottir) December 15, 2015Linus bylund måste va otrolig att umgås m, så många som offrat sitt levebröd för att få fortsätta
— Ehsan Fadakar (@ehsanfadakar) December 15, 2015Undrar om Rebecca Uvell kommer att gå full mental mot vänsterextrema Kreab ikväll för att ha kickat hennes frihetshjälte till make.
— Eric Rosén (@detljuvalivet) December 15, 2015Tänker att Uvell inte är med i facket men hade han varit det hade han kanske haft ett case.

Över 500 program – nu lägger SVT ner Debatt
SVT skrotar Debatt efter 27 säsonger, skriver GT. Nu vill public service förnya sig. Det sista programmet sänds imorgon, torsdag.
Under hösten har flera av Debatts tidigare programledare medverkat i programmet – en av dem är Lennart Persson.
– Var sak har sin tid, men jag tycker att det är ett underbart program. Det är ett av de viktigaste programmen jag har gjort i svensk tv, säger han till GT.
Även Janne Josefsson har synts i studion.
– Det har varit fantastiskt att jobba med Debatt. Jag blev ju inslängd hastigt och lustigt och trodde att jag skulle stanna i ett par månader, så gjorde jag tre säsongen, säger Josefsson.
På torsdag sänds ett specialavsnitt som kommer sätta punkt för en 27 säsonger lång Debatt-era. SVT samsänder då med danska DR. Debatt sänds från Göteborg.

”Jan Helin lär bli vd på SVT en dag”
Otippat är bara förnamnet, skriver SvD:s medieexpert Malin Ekman med tanke på Jan Helins arbetsplatsbyte som blev officiellt igår. Jan Helin var aktuell som vd på SVT i samband med Eva Hamiltons avgång, men ska ha dragit sig ur i sista stund. Och anledningen till Helins avhopp nu ska vara besvikelsen över att inte vara med i Schibsteds nya ”Group Management team”, som Resumé skrev om för ett par veckor sedan. Malin Ekman reagerar, likt många andra, på att Jan Helin talade så varmt om public service på ps-hearingen i förra veckan.
”Sett i bakspegeln är det inte så konstigt att Jan Helins kritik snarare riktades mot de konkurrenterna, inte minst UNT och Expressen, än mot public service”, skriver hon och fortsätter:
”När kommissionens hearing hölls visste nämligen Jan Helin det vi andra vet nu: att han snart ska bli hög chef på det företag som han ägnat ansenlig tid åt att kritisera. Det är inte en vild gissning att han en dag blir vd.”

Beslut: Facebook, Google och Twitter ska radera hatinlägg
It-jättarna har fått skarp kritik för att inte ta hatinlägg på allvar. Nu lovar Facebook, Google och Twitter att rensa bort inlägg som ska vara hotfulla inom ett dygn från att posten lagts ut. Framförallt den tyska regeringen har reagerat på det höga antal hatinlägg som publiceras som bland annat uppmanar till kriminella aktiviteter och som är invandrarfientliga. Den som upptäcker hatiska inlägg ska rapportera dem till it-jättarnas expertgrupper, skriver Engadget.

Bakslag: Förslag om högre åldersgränser för sociala medier inom EU
EU har retat upp flera stora sociala medier-företag sedan de lagt ett nytt förslag om dataskyddslagar som ska göra det möjligt för EU:s medlemsländer att bestämma om åldersgränser upp till 16 år, skriver The Verge. Ungdomar under 16 år kan komma att stoppas helt från sociala medier utan medgivande från föräldrarna. Detta kan bli problematiskt för flera sociala nätverk, till exempel Snapchat, vars tjänster riktar sig till ungdomar.
Dagens åldersgräns är 13 år.

Hundraåringen kan vinna en Oscar
Den svenska filmen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” har chans till en Oscars-statyett. Filmen är nämligen nominerad i kategorin Bästa makeup tillsammans med sju andra, skriver Dagens Nyheter. Konkurrenterna är bland annat storfilmer som ”Legend” och ”Black Mass”.
”Hundraåringen” är regisserad av Felix Herngren och hade premiär under 2015. Oscarsgalan går av stapeln den 28 februari.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.