Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Martin Alsander: ”Om vi bara haft banklån på 500 miljoner hade det varit rimligt att hantera”

Publicerad: 18 februari 2016, 09:22

Martin Alsander, koncernchef och vd på Stampen.

Foto: Press

Stampen vände till vinst 2015, men stora utmaningar kvarstår. Koncernchef Martin Alsander berättar om året som gått och om hur skuldtyngda Stampen ska lyckas framåt.


Ämnen i artikeln:

StampenMartin Alsander

Under 2014 gick Stampen back med en halv miljard. Många trodde då att konkursen var nära. Efter stora omstruktureringar har tidningskoncernen hämtat sig och visar en vinst på 72 miljoner kronor efter finansiella poster för 2015. Det var en nöjd koncernchef som höll morgonmöte med personalen på Göteborgs-Posten idag.

LÄS MER: Pressat Stampen visar plusresultat

– Vi är alla glada och stolta över resultatet, men är väl medvetna om utmaningarna. Vi försöker prata om dem och hantera dem. Vi måste minska intäktstappet framåt och hitta nya satsningar, komma till rätta med balansräkningen, säger koncernchef och vd Martin Alsander till Resumé.

De totala intäkterna för koncernen minskade med fyra procent och Stampens annonsintäkter i print minskade med 12 procent, enligt Alsander. Det var ett större tapp än Stampen trodde när de inledde året.

– Det är tufft för alla i mediebranschen. Vi har tagit höjd för ett ungefär lika stort tapp i år. Sen växer våra digitala intäkter ungefär lika mycket, men från en lägre nivå.

De stora posterna under året är omstruktureringskostnader. Stampen har gjort stora förändringar i verksamheten under både 2014 och 2015. Bland annat försvann 100 tjänster från lokaltidningarna 2014. Under 2015 lades flera tryckerier ner.

– Omstruktureringskostnaderna ligger på 170 miljoner kronor. Vi har också höga räntekostnader. Uppdelningen av Liberala Tidningar bidrar till en positiv effekt. Den stora skillnaden mot 2014 är också att vi inte gör nedskrivning av goodwill. Vi tog stora nedskrivningar både 2013 och 2014.

Stampens soliditet, siffran på hur stor andel av tillgångarna som är finansierade av det egna kapitalet, sjönk från 12 till sju procent. Kassaflödet minskade från 223 miljoner kronor till -28 miljoner.

Oroväckande?
– Kassaflödet belastas av omstruktureringskostnaderna. De släpar efter litegrann på grund av förändringarna 2014. Det handlar bland annat om uppsägningskostnader med långa uppsägningstider och så vidare. Plus att vi betalar de höga finanskostnaderna. Vi kommer ha ungefär samma effekt under 2016.

Tryckerimomsen är en annan fråga som har tyngt Stampen. 380 miljoner kronor ska betalas tillbaka till staten, något som koncernen just nu för dialoger med Skatteverket om.

– Tryckerimomsen skapar vår stora skuldsättning. Om vi bara hade haft ett banklån på 500 miljoner hade det varit rimligt att hantera. De pengarna ska betalas tillbaka. Vi diskuterar just nu med Skatteverket hur detta ska ske, vilket blir klart i vår, säger Martin Alsander.

Under 2015 valde Stampen att avyttra digitala verksamheter som Mobiento och Adeprimo.

– Vi har avyttrat saker som vi inte tycker hör hemma i vår strategi. Det har varit typiska konsultverksamheter. De pengarna använder vi till att minska skuldsättningen.

Fler rensningar på gång?
– Nej, just nu är vi nöjda med de tillgångar vi har.

Något som Stampen har fokuserat mycket på under 2015 – och fortsätter med i år – är upplageintäkterna.

– Vi försöker bli bättre på att hantera våra prenumeranter och kunder. Vi har förbättrat kundtjänsten, paketerat om erbjudanden, ändrat prissättning och så vidare. Trenden är vad den är, men vi har lojala läsare som vi måste bli bättre på att ta hand om.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

StampenMartin Alsander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.