måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Martin och Johan lurades i en fälla av Etiopien"

Publicerad: 15 februari 2012, 07:30

Nu hävdar Martin Schibbye och Johan Perssons advokat, Thomas Olsson, att hans terrordöma klienter lurades in i en fälla.

Foto: Scanpix.

Advokaten för de båda fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, Thomas Olsson, kommer med nya uppgifter som gör gällande att hans klienter lurades in i en fälla i samband med att de greps av etiopisk militär. Regeringen presenterar sina utrikesdeklaration idag och i denna kräver man att Martin Schibbye och Johan Persson friges.

Ämnen i artikeln:

Carl BildtJohan PerssonMartin SchibbyeMeles Zenawi

KB

Karl-Johan Byttner


Nu kommer advokaten för Martin Schibbye och Johan Persson, Thomas  Olsson, med nya uppgifter om att hans klienter lurades in i en fälla i  samband med att de greps, enligt Ekot.

Martin Schibbye och Johan Persson har dömts till 11 års fängelse i Etiopien för terrorbrott.

De har tidigare hävdat att de greps i samband med att de träffade  medlemmar ur den terrorstämplade ONLF-gerillan i Ogaden-provinsen. Men nu hävdar Thomas Olsson att dessa i själva verket var personer som hade fått i uppdrag  att överlämna svenskarna till den etiopiska militären.

Enligt Thomas Olsson finns mycket som nu talar för att svenskarna inte ens kom i kontakt med den förbjudna gerillan.

Thomas  Olsson hävdar att han har dragit sina slutsatser efter samtal med de  båda fängslade journalisterna samt deras anhöriga.

Han avfärdar också  uppgifterna om att flera gerillasoldater skulle ha dödats i samband med gripandet som "rent påhitt", enligt Ekot.

Regeringens  utrikesminister Carl Bildt presenterar också sin utrikesdeklarationen klockan 09:00 idag.

Ekot har läst den i förväg och berättar  att regeringen nu kräver att Martin Schibbye  och Johan Persson friges.

I utrikesdeklarationen upprepar också regeringen  sitt krav på att journalisten Dawit Isaak, som sitter fängslad i  Eritrea, ska friges.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev