Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Martin Timell har dragit in 40 Mkr sedan påstådda övergreppet

Publicerad: 23 oktober 2017, 13:00

Martin Timell.

Foto: TV4

Martin Timell jobbar genom bolaget Timelleri AB. Sedan det misstänkta övergreppet på en produktionsassistent 2008, som då ignorerades av TV4 och produktionsbolaget Meter, har bolaget tjänat 40 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

#MeTooMeter TelevisionMartin TimellAnna Rydin

För nio år sedan konfronterade Resumé Meters dåvarande vd Anna Rydin med samstämmiga uppgifter om Martin Timells påstådda övergrepp i en badtunna på "Äntligen Hemmas" avslutningsfest. Hon förnekade kännedom om några problem med den populäre programledaren. Av hänsyn till offret valde Resumé att i det läget avstå publicering.

Nu, nästan tio år senare, har anklagelserna nått offentligheten. Och i dag kom beskedet att TV4 avbryter allt samarbete med profilen. Anna Rydin säger sig inte ha något klart minne av samtalet med Resumé år 2008.
– Det var länge sedan. Jag kan ha avböjt att kommentera med hänvisning till att det rörde ett personalärende, säger hon.

Sett i backspegeln – borde du ha berättat?
– Inte i media. Däremot kunde vi alla ha hanterat personalärendet annorlunda.

Varför ledde inte personalärendet mot Timell till några åtgärder år 2008?
– Där måste jag hänvisa till TV4:s interna utredning som de tillsätter nu. Då kan vi gå till botten med det här, vilket är bra.

För Martin Timells del har de senaste tio åren varit lukrativa. Mellan 2007 och 2016 har hans bolag dragit in 47,6 miljoner kronor.

Hans firma Timelleri AB startades redan 1988 och F-skatteregistrerades 1994. Så här lyder ändamålsparagrafen:
"Bolaget skall bedriva produktion och konsultation inom massmedial och underhållningsverksamhet och reparations och underhållningsarbeten på fastigheter samt därmed förenlig verksamhet."
Notera den freudianska felskrivningen "underhållningsarbeten" på fastigheter, det är kul att snickra och man ska ju underhålla sitt hus.

Martin Timell har inte varit särskilt skicklig på att se om sitt hus, bolaget har inte ansamlat någon större förmögenhet, bara 4,3 miljoner i tillgångar, men är i stort skuldfritt.

Timelleri har två anställda, omsatte i fjol 4,4 miljoner, men hade personalkostnader på 3,5 miljoner. Dessutom delade bolaget ut 500 000 kronor den 29 maj i år. Genom åren har bolaget delat ut omkring en halv miljon om året, ibland mer. Rätt hanterat ger reglerna för fåmansbolag lägre skatt på utdelning än på den lön som tas ut.

Att döma av avskrivningarna har Timelleri också gjort några mindre bra placeringar, en av de kända är satsningen på produktionsbolaget Hiddenpeaks, som gick i konkurs 2012. Timell bekräftade då att han förlorat en kvarts miljon på aktierna.

Nu får Timelleri av allt att döma glesare mellan uppdragen. Timells program tas ur tablån och om han då får ersättning för de uteblivna jobben är en fråga om hur hans kontrakt utformats.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.