Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Martin Timell polisanmäls för våldtäkt

Publicerad: 30 oktober 2017, 13:51

Foto: Frida Flakstad

TV4-profilen Martin Timell polisanmäls för en misstänkt våldtäkt 2008. I en lång intervju med Expressen berättar den utsatta kvinnan om händelsen och menar att TV4:s ledning sett mellan fingrarna med Timells beteenden.


Ämnen i artikeln:

Anna Rastner#MeTooMartin TimellCasten AlmqvistAnna RydinÅsa SjöbergTV4

Förra veckan meddelade TV4 att man valde att avbryta allt samarbete med Äntligen Hemma-profilen Martin Timell efter omfattande vittnesmål om sexism vid inspelningarna av programmet. En kvinna har även berättat hur Martin Timell sexuellt ofredande henne i en badtunna under en personalfest 2008, en förnedrande upplevelse hon levt med sedan dess. Nu väljer hon att berätta om tillfället för Expressen och polisanmäler även Martin Timell för våldtäkt. Kvinnan företräds av advokaten Elisabet Massi Fritz.

– En kollega ber mig skicka en sak och jag reser mig upp för att sträcka över den till henne. När jag lutar mig tillbaka och ska sätta mig igen tar Martin sin hand och kör i den bakvägen via ryggen och kör upp sina fingrar mellan mina ben... i mig, i vaginan. Samtidigt som han tar andra handen på magen och höfterna och trycker till, berättar kvinnan för Expressen.

TV4 hade förra veckan ett stort personalmöte där cheferna för kanalen fick svara på kritik från de anställda. Casten Almqvist har i intervjuer kallat Martin Timell för ett "rötägg" och ett undantag från den övriga kulturen på TV4.

Enligt kvinnan undgick ingen på festen händelsen och dagen efter berättar hon om vad som hänt för producenten Anna Rydin.

– Hon frågar om det är någon annan som vet om det här och säger att "saker kan missuppfattas när man har druckit". Hon säger också att jag inte ska prata med någon utan att hon ska ta det vidare till ledningen på TV4. Och de svarar med att – göra ingenting, fortsätter hon.

Kvinnan hade även ett möte med Anna Rastner, programchef på TV4, där hon berättade om händelsen. Hon förklarar för Rastner att det nu ligger på henne att ta ta till sig informationen och att TV4-ledningen nu inte kan säga att de inte visste.

Efter tio dagar hör hon själv av sig till Rastner som säger att "det ska komma något positivt ur det här". Rastner hade vid det tillfället inte tagit kontakt med vare sig Anna Rydin eller personer som var vittnen till händelsen.

Kvinnan berättar även att TV4-ledningen genom året fått Martin Timell att gå i terapi för sitt sexualmissbruk och ställd ultimatum till profilen.

– Den största boven och förgriparen i det här är TV4-ledningen. Åsa Sjöberg (TV4:s innehållsdirektör reds. anm), en av Martin Timells närmaste vänner, har låtit honom gång på gång på gång på gång, genom alla år, gå vidare med sådana här situationer, han har kunnat bete sig som han har velat.

Från TV4 välkomnas polisanmälan.

– Vi välkomnar att kvinnan nu valt att polisanmäla. Det ligger i allas vårt intresse att den här händelsen utreds. Vårt fokus är att agera och säkerställa att situationer likt den det rapporterats om aldrig uppstår igen. Vi har givit advokatbyrån Setterwalls uppdraget att genomföra en oberoende utredning av samtliga händelser kopplade till den aktuella profilen och programmet, inklusive den här händelsen och hanteringen av den. Därför vill vi inte gå in i detaljer här, även om det finns uppgifter i Expressens artikel som vi inte riktigt delar. I sammanhanget vill jag också nämna att vi givit den externa granskaren i uppdrag att rådge oss i hur vi ska agera fortsättningsvis om något liknande skulle inträffa igen. Behöver vi införa en rutin som innebär att vi polisanmäler alla händelser som vi får kännedom om även om offret inte önskar det? Det här en svår fråga, berättar Magnus Törnblom, presschef på Bonnier Broadcasting.

LÄS MER: Jenny Strömstedt: TV4 måste göra upp med stjärnkulturen

LÄS MER: TV4-ledningen DO-anmäls

LÄS MER: Hur mycket visste Aftonbladet och TV4:s tidigare högsta chefer om övergreppen?

LÄS MER: TV4:s vd vill "blåsa rent" – men cheferna får vara kvar

LÄS MER: Stoppad säsong av Äntligen Hemma – så dyrt blir det för TV4

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.