Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Massa uppfattningar om vad som gör tjejer snygga”

Publicerad: 29 januari 2014, 14:42

Marie Söderqvist.

Foto: Pressbild Norstedts.

Livsmedelsföretagens vd tillika tidigare pr-konsulten och delägaren i United Minds, Marie Söderqvist, känner sig smått road över den senaste debatten i sociala medier kring köttkuppen i Nyköping. – LRF säger att man blir snyggare av att äta kött. Det är ju första gången jag har hört en så explicit teori kring det från LRF:s sida, haha, säger Marie Söderqvist.


Ämnen i artikeln:

Jeanette Fors-AndréeUnited MindsMarie SöderqvistLivsmedelsföretagen

LRF har hamnat i hetluften efter att den lokala avdelningen i Nyköping har delat ut hamburgare på en skola i samband skolornas köttfria onsdag.

Den  främsta anledningen är uttalandet från initiativtagaren Lovisa Norberg, där hon menar att kött är särskilt viktigt för tjejer som ”växer,  idrottar och ska bli snygga.”

Marie Söderqvist tycker visserligen att  det är bra att LRF lyfter upp frågan om skolmaten, men är långtifrån säker på  att kött i skolan varje dag är rätt väg att gå.

Hon menar att det finns en massa  uppfattningar om vad som gör tjejer snyggare och att man måste komma ihåg att ”snygghetsteorin” kommer från LRF lokalt.

– LRF  Centralt kan inte lägga munkavel på sina lokala företrädare. Jag gissar  att man från centralt håll har uppfattningen att det var ett lite apart uttalande, säger  Marie Söderqvist.

Livsmedelsföretagen rekryterade nyligen en av landets ledande krisexperter, Jeanette Fors-Andrée, från Hill+Knowlton Strategies.

Hon menar att man måste tänka till minst tre gånger innan man uttalar sig. Om inte kan det gå som i just LRF-fallet.

–  Jag tror inte att man menade något illa, men man måste verkligen tänka  på hur det kan framstå i andras öron. Jag är inte förvånad över att LRF  väljer att ta avstånd från ett sådant synsätt, säger  Jeanette Fors-Andrée.

Hur ska LRF reparera skadan?
– Det har varit  mycket debatter om förebilder, fetma och sexistiska uttalanden. Skadan  uppstår i form av att det verkar som att LRF tar ställning i en fråga  som man inte ska uttala sig om. Här gör man vad man kan och tar avstånd från uttalandet, säger Jeanette Fors-Andrée.

Hon påpekar att man måste komma ihåg att den ökade användningen av sociala medier  gör att drevet kommer igång mycket snabbare än för bara tre år sedan.

–  Vi har alltid haft åsikter och finns det en plattform som sociala medier för att få ut dessa så använder man den. Det gäller verkligen att tänka på vad du säger  idag eftersom det kan få en sådan snabb spinn i sociala medier,  säger Jeanette Fors-Andrée.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.