Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Måste hela vår samtid ses genom GW?

Publicerad: 11 oktober 2013, 11:06

Claes de Faire, chefredaktör på Resumé, bjuder på en ny fredagsbetraktelse.

Vi får Leif GW Persson serverad till frukost, lunch och middag vare sig vi vill det eller inte. Resumés chefredaktör Claes de Faire ifrågasätter i sin fredagskrönika megaexponeringen av den folkkäre kriminologen.


Ämnen i artikeln:

Claes de FaireResumé

Två aktuella scener: En av våra kvällstidningar basunerade nyligen ut följande på löpsedeln:

"Leif GW: Nu bantar jag med 5:2-dieten"

Någon dag senare eller så kom följande rubrik på ett av alla dessa nyhetsbrev man egentligen inte bett om att få:

"GW: Så mycket dricker jag till lunch och middag"

Och så där fortsätter det ju. Ni känner säkert igen det. Vi får karln serverad till frukost, lunch och middag varken vi vill det eller inte. Det finns inte en fråga som vår samtid inte har behov av att filtrera genom Leif GW Persson.

Eller ännu tydligare:

Vår samtid måste tydligen ses genom Leif GW Persson för att vi överhuvudtaget ska förstå den och acceptera den.

Mat, kärlek, hälsa, relationer, privatekonomi, litteratur, alkohol och mord.

I samtliga dessa ämnen förekommer Leif GW Persson mer eller mindre frekvent. Varför då?

Enligt Mårre Skånman som ligger bakom en ny GW-blogg har huvudpersonen synts i Expressen 12 dagar i sträck. Har man aldrig arbetat på en nyhetsredaktion så förstår man nog inte hur smått fantastiskt det är. Läs den ironiska betraktelsen här.

Enligt DI Weekend har Leif GW Persson tre personer som arbetar med research och ytterligare tre som arbetar med ekonomi. Förövrigt den fördelning mellan administration kärnverksamhet som kännetecknar fler av våra ledande medier. I mitt stilla sinne undrar jag hur personalfesterna är när dessa sex personer och deras chef drabbas samman vid julavslutningarna.

Tröttnar vi aldrig att läsa om vad Leif GW Persson tycker, tänker eller gör? Jag ska i ärlighetens namn säga att jag ofta – men långt ifrån alltid – fascineras av hans rättframhet.

Men i ett större perspektiv är det smått otroligt att en man med hans elitistiska och burdusa stil kan lyckas bli så folkkär. Leif GW Persson är en undflyende nationell fadersfigur och vi gör allt för att jaga ifatt honom och få honom att acceptera och bekräfta oss. Lite som taget ur Neil Strauss The game.

I veckan lanserade en av få svenska män som är ett förnamn – Zlatan – sin egen mediekanal. Något som gladeligen basunerades ut av kvällstidningarna utan minsta förståelse för att det riskera att minska deras egen affär.

När gör nu mannen som är två initialer – GW – samma sak och producerar allt det innehåll som han nu fyller svenska medier med utan att få en direkt krona för det?

Någon borde göra något!

Eller åtminstone fråga GW vad han tycker.

**

Har du hört Resumés nya podd Kommunikationsklubben? Lyssna på Fredrik Thambert och Digge Zetterberg här.

**

Jag uppskattar DI:s politiska profilering. Kombinationen näringsliv och politik är vinnande och gör den till den morgontidning jag läser först. Däremot är det sorgligt med en tidning som måste kommentera att de egna avslöjandena om missförhållandena på moderaternas kansli är rätt i analysform. Klart de är rätt, annars skulle ni väl inte publicera. Eller?

Claes de Faire

Ämnen i artikeln:

Claes de FaireResumé

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.