Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mätning: Hatsajters genomslag större än ledarsidors på Facebook

Publicerad: 27 februari 2018, 06:42

Foto: Mostphotos

Fria Tider, Samhällsnytt och Nyheter Idag engagerar mer än flera ledarsidor, grävande journalist mördad i Slovakien och högtryck för Instagram-utmanare. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Nyheter IdagInstagramFria TiderYoutubeNetflix

Mätning: Hatsajters genomslag större än ledarsidors på Facebook
Enligt en analys som som sajten Idagora har gjort når sajterna Fria Tider, Samhällsnytt (tidigare Avpixlat) och Nyheter Idag ett större engagemang på Facebook än vad de etablerade ledarsidorna gör. Det är Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen som har tagit del av mätningen och skriver i en krönika:
"När nu genomslaget för dessa sajters opinionsarbete, om än i lånad nyhetsskrud, visar sig utklassa opinionssidorna så måste vi konstatera att vi pratar om digitala makthavare 2018".

Grävande reporter mördad i Slovakien
Den slovakiske journalisten Jan Kuciak och hans flickvän hittades döda i sitt hem under gårdagen. Enligt polisen kan morden troligen kopplas till hans arbete som undersökande reporter, enligt AFP. Bland annat ska han ha granskat hur italienska maffian kommer åt pengar ur EUs strukturfonder genom bedrägerier.
– Om det visar sig att Jan Kuciaks död kan kopplas till hans journalistik skulle det innebära en attack på pressfriheten och demokratin i Slovakien som saknar motstycke, säger premiärministern Robert Fico som har utlovat en belöning på en miljon euro till den som kan komma med information som gör att mördaren grips.

Netflix spenderar mest på innehåll av alla streamingtjänster
Förra året lade Netflix 6,3 miljarder dollar på att producera och köpa in innehåll. Det visar en analys som MoffettNathanson har gjort. Därmed investerar de mer pengar än till exempel Amazon, Hulu och Apple, skriver Recode. Faktum är att Netflix satsar mer pengar på innehåll än traditionella tv-jättar som Viacom, CBS och Discovery, och nästan lika mycket som Disney.

Youtube lanserar automatisk livetextning
Framöver ska livesändningar på Youtube kunna textas automatiskt. Det var en av flera nyheter som bolaget presenterade igår. Tanken är att göra innehållet tillgängligt för för personer med nedsatt hörsel, skriver The Verge.

Högryck för Instagram-utmanare
Appen Vero har på kort tid blivit väldigt populär. Bara på IOS har den lyckats locka över en halv miljon användare på bara 24 timmar, och lett till att utvecklarens servers blivit överbelastade. Till skillnad mot Instagram erbjuder Vero ett kronologiskt flöde (inte styrt av algoritmer) och är fri från annonser, skriver Mashable om appen som lanserades redan 2015 men som nu fått ett rejält uppsving.

Time Inc UK får nya ägare
Det brittiska förlaget Time Inc UK med titlar som Marie Claire och NME får nya ägare i form av riskkapitalbolaget Epiris, rapporterar The Guardian. 1700 personer arbetar på företaget och de kan nu vänta sig nedskärningar när resultatet ska förbättras.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.