Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mats Bergstrand skeptisk till nya debattsajten

Publicerad: 17 mars 2008, 09:57

DN Debatts chef Mats Bergstrand är skeptisk till Bonniers satsning på Leo Lagercrantz och PM Nilssons debattprojekt.
– De har grovt underskattat den traditionella debattsidans roll i det moderna mediesamhället, säger han om projektet som hyllas av SvD:s Martin Jönsson.


Läs mer:

- Bonnier och Proventus hjälper PM och Leo med debattsajt

- Lagercrantz förnekar samarbete med Weil

- "PM Nilsson och Leo Lagercrantz startar debattsajt"

I morse skrev Dagens Industri att Bonnier och Proventus går in i Leo Lagercrantz och PM Nilssons nya debattprojekt på nätet. Bonnier gjorde en liknande satsning för åtta år sedan, då Martin Jönsson som i dag är SvD:s näringslivschef och medieanalytiker byggde sajten Dagens Debatt. Projektet lades ner när it-bubblan sprack, men Jönsson är fortfarande positiv till idén.

– Det finns absolut ett behov av den här sortens sajt. Sedan är det omöjligt att sia om den ekonomiska potentialen i det, säger han till Resume.se.
– Jag är övertygad om att hade man inte lagt ner Dagens Debatt då så hade man kunnat växa sig väldigt stora i samband med allt som hände efter det, med elfte september till exempel. Vi var tidiga som en 2.0-sajt och hade kunnat behålla den positionen. Så visst tror jag på det här projektet som de drar igång. Men det behöver redaktionell styrning, säger han.

Det är inte för sent? Har folk inte redan hittat sina egna forum?

– Nej, för det finns inget forum. Det finns bloggmångfalden. Bloggportalerna har den funktionen men de är inte redaktionellt styrda och kan inte ta det greppet. Det här är något annat så jag tror inte det är för sent. Notera att DN Debatt fortfarande inte har bloggkommentarer intill sina inlägg. Man pratar om interaktivitet men man tar det inte på allvar.

Vad tror du Mats Bergstrand säger om den här satsningen?

– När jag drev Dagens Debatt så hade vi en diskussion om att jag skulle sköta den interaktiva debatten åt dem, men då sa han att han hade lovat sina skribenter kontroll över materialet. Den åsikten har han säkert fortfarande och han kommer nog inte ändra sig.

Mycket riktigt är Mats Bergstrand skeptisk. Han känner inte till satsningen från Bonniers håll och slår tillbaka mot Bonniers affärsutvecklingschef Sara Öhrvall som om de traditionella debattsidorna i tidningarna säger att de är hierarkiska och har ett för lågt tempo.

– Då har man grovt underskattat den traditionella debattsidans roll i det moderna mediesamhället. Papperstidningens överlevnadsmöjlighet består i vår förmåga att producera exklusivt nyhetsmaterial. Om man tror att det är fördjupningen som är papperstidningens framtid så är man fel ute. Det är nyhetsförmedlingen. Och vem står för den nyhetsförmedlingen? Det är inte nyhetssidorna utan debattsidorna. Att nätet skulle ta över den rollen har jag svårt att se.

Varför har ni bloggkommentarer till era nyhetsartiklar men inte till er debattsida på nätet?
– Vi var först i landet med en egen nätredaktör som sorterade under DN Debatt. Den tjänsten upphörde på grund av kostnadsskäl. Jag hoppas att vi ska hitta en möjlighet att komma tillbaka till denna modell med en redaktör som kan garantera kvalitet på nätet som ett komplement till debattsidan, säger Mats Bergstrand som tror att papperstidningen fortfarande är primär och kommer att få störst genomslag.

Vad säger du om kritiken mot er? Har ni lågt tempo och är hierarkiska?

– Hon har helt rätt i sak. Det är ett lågt tempo och det är hierarkiskt. Feltanken är att detta ska vara negativt. Ett lågt tempo innebär kontroll över vad som publiceras. När det gäller hierarkin så vill vi ha de främsta debattörerna inom varje område.

I dag har ni inget på nätet bortsett från texten så som den publicerats i tidningen – varför?
– Det blir låg nivå på det och vi måste ha kontroll, men vi kan inte sitta och vara ansvariga för publiceringar som vi inte tycker är värdiga att vara på dn.se. En nätredaktör skulle vara något att satsa på men det är inte mitt beslut.

Vad tror du affärsmässigt om en användarnära debattsajt?

– De måste på något sätt ha räknat på det inom Bonnier, att det inte bara ska bli någon kannibaliseringseffekt på DN Debatt. Ur Bonniersynpunkt verkar det vara en dålig affärsidé. Men att det här är den ekonomiska framtiden har  jag svårt att se.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.