lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mats Edman – en katt med nio liv

Publicerad: 11 mars 2016, 12:47

Det är ingen tvekan om konflikterna på Dagens Samhälle har slitit på Mats Edman. Men likt en katt med nio liv kommer han att landa på fötterna, skriver Resumés chefredaktör Johan Såthe.

Ämnen i artikeln:

Dagens SamhälleMats EdmanJohan Såthe

Strax efter klockan sex på måndag morgon gjorde Mats Edman dagens första statusuppdatering på Facebook. Han lade upp en bild på den tre år gamla boken ”Ingen kommer undan politiken”, av Lena Josefsson och Tove Lifvendahl.

Några timmar senare kom pressmeddelandet där ägarna Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, berättade att Mats Edman skiljs från uppdraget som vd och chefredaktör för tidningen Dagens Samhälle.

Budskapet på Facebook var tydligt. När det för några månader sedan stormade som mest på Dagens Samhälle med sjukskrivningar och misstroendeförklaringar svarade Mats Edman ”inga kommentarer” när journalisterna ringde. Däremot lade han ofta upp Facebook-bilder på gulliga katter, vars skiftande uttryck man får anta spegla Mats Edmans sinnelag och vad som hände på Dagens Samhälle (eller också är han bara tokig i katter, det är rätt vanligt numera).

Det är ingen tvekan om att konflikterna på Dagens Samhälle har slitit på Mats Edman.

Man kan förstå det. Han värvade före detta DN-reportern Thord Eriksson, som först gör fantastiskt bra reportage för tidningen. För att sedan vända sig mot Mats Edman i ett offentligt gräl med hårda anklagelser. Mats Edman lyckades vända Dagens Samhälles ekonomi, det senaste bokslutet visade en omsättning på drygt 63 miljoner kronor och en vinst på 6,6 miljoner. Till för bara några månader sedan var Dagens Samhälle ett journalistiskt framgångs-case, ett inspirerande exempel på vilka goda resultat man kan nå när man vågar satsa på oberoende journalistik. Men till slut kom Mats Edman inte undan politiken. Att han i mångas ögon ansågs stå för långt till höger var uppenbart.

De infekterade journalist-bråken på tidningen, oftast återgiven i facktidskriften Journalisten, har gjort att bilden av Dagens Samhälle har förändrats. Givetvis finns en gräns för hur dåligt ledarskap en arbetsplats kan ha, oavsett kommersiella framgångar.

Jag känner både Mats Edman och Thord Eriksson som mycket kompetenta yrkespersoner. Frågan är hur deras gemensamma framgång så snabbt kunde svänga till en bitter konflikt med tårar och hårda anklagelser. Klyschan att det aldrig är ens fel att två träter stämmer nog i det här fallet.

I senaste numret av magasinet Resumé (här tecknar du en prenumeration) tecknar Leif Holmkvist en ny bild av vad som egentligen hände när Dagens Samhälle gick från framgångs-case till en bittert grälande sjukstuga.

En sak är jag säker på: Mats Edman kommer, likt en katt med nio liv, att landa på fötterna.

Läs hela dokumentet här.

Under arbetet med artikeln avstod Thord Eriksson från att låta sig intervjuas av Resumé, trots flera förfrågningar. Efter publiceringen har han skickat in ett bemötande av artikeln. Läs det här.

Imorgon lördag har Dagens Samhälle extra styrelsemöte om tidning och oberoendet. Sista ordet är knappast sagt.

***

Att ICA mer eller mindre - mindre, tycker de nog själva - öppet talar om att den kommande reklamfilmen kommer att handla om migrationen är intressant. Det visar tydligt att ICA tydligt vill ta ställning i en av samhällets mest kontroversiella frågor. Annars är det vanligt att stora företag är livrädda för att säga minsta sak som skulle kunna missuppfattas, och därmed riskera att tappa affärer.

För någon dag sedan tog också Friskis & Svettis ställning mot rasism. Jag tror att vi kommer att få se allt fler företag som vågar och vill kommunicera på riktigt om vad som händer i samhället. Vi vill göra affärer med människor och företag med schyssta värderingar.

***

Pressbevakningen visar att den, lindrigt uttryckt, ”invandringskritiska” sajten Fria Tider av någon anledning intresserat sig för Resumés journalistik. Fria Tider har gjort en kortversion av vår artikel om SvD-journalisten Joel Dahlberg, som både gjort kritiska granskningar av pensionsjätten Söderberg & Partners (de har usel värdeökning på en del fonder) samtidigt är moderator för evenemang som konkurrenten Avanza anordnar.

Resumés artikel lyfter frågan om det verkligen är lämpligt att sitta på de dubbla stolarna, Joel Dahlberg och hans chef Maria Rimpi ger rimliga svar på våra frågor. I Fria Tiders artikel påstås att det ”enligt Resumé kan finns en förklaring till de hårda orden om finansjätten”, alltså att Joel Dahlberg sågat Söderberg & Partners just för att han verkat som moderat på ett Avanaza-event. Det är fria fantasier från Fria Tiders sida.

Joel Dahlberg är utan tvekan en av Sveriges bästa ekonomijournalister. Jag har läst hans granskningar av fondbranschen i bok- och artikelform med stor behållning. Varken jag eller Resumé har anledning att tro att hans granskningar av Söderberg & Partners är felaktig.

Att Fria Tider skriver så här tyder på antingen att man inte begriper relativt enkla tidningsartiklar eller att man med flit missförstår innehållet. Båda alternativen är rätt deprimerande. Det här kan vara bra att känna till för den som eventuellt tror att den här typen av sajter ”säger sanningen” om migrationen till Sverige.

***

Ser fram mot att sitta i juryn för Swedish Content Awards, före detta Guldbladet.

***

Vad är en tidskrift i framtiden? Måste den ha något med papper att göra? De näst intill filosofiska frågorna ställer sig Sveriges Tidskrifters ordförande Unn Edberg här.

***

Något jag aldrig trodde jag skulle göra, men nu är jag mycket laddad: Ska se Melodifestivalens genrep på plats i Friends Arena. Är nog nästan lika peppad som sexåriga dottern. Vi väntar in i det sista med att bestämma vem vi ska rösta på.

***

I morgon bitti publicerar vi hela reportaget om Bonniers digitala satsning KIT (läs ett smakprov här). Missa inte det!

På listan:

Läsa: ”Vi blev som dom andra, Miljöpartiets väg till makten” av Maggie Strömberg och ”Online only” av Martin Schori. Plus min nya favorittidning Modern Psykologi.

Strömmat: När kommer nästa säsong av Billions?

Fotboll: AIK-Hammarby i Svenska cupen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev