Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mats Edmans nya idé: Vill täcka ”sanning mellan DN och Avpixlat”

Publicerad: 23 mars 2016, 11:06

Mats Edman behöver pengar till sitt nya projekt.

Den tidigare chefredaktören på Dagens Samhälle ser en öppning på mediemarknaden och söker finansiering till en "briljant webb-idé".

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterDagens SamhälleMats EdmanMediaAvpixlatSKL

MF

Mårten Färlin


En blandning av konflikter, ett internt uppror och nya direktiv från SKL ledde till att Mats Edman efter fem år i början av mars fick lämna sin position som vd och chefredaktör på Dagens Samhälle.

LÄS MER: Efter upproret: Mats Edman lämnar Dagens Samhälle.

Men nu tar han nya tag. I en statusuppdatering på Facebook skriver han att "det finns en sanning mellan DN och Avpixlat. Och jag har en briljant webb-idé" varpå han söker finansiärer till projektet.

Vilken sanning syftar du på?

– Exakt vad den är kan jag inte riktigt säga. Men det finns olika undersökningar som gång efter annan visar att det finns en väldigt stark misstro mot journalistkåren, säger Mats Edman till Resumé, och syftar då bland annat till Novus senaste, som visar att 60 procent av svenska folket tror att media medvetet vinklar nyheter för att skapa den bild av samhället de föredrar.

Anser du själv att DN döljer något?

– Nej, jag tror inte att journalister normalt sett medvetet mörkar "sanningen" om samhällsfrågor, men uppfattningen finns hos många människor och det är ett jätteproblem och misslyckande. Det man dock kan säga är att det finns många journalister som är livrädda för kontroversiella ämnen, som är rädda för att stämplas som bruna eller höger. Exempelvis är allt om migrationsfrågan kontroversiellt, men också frågan bostad eller driftsformer i välfärden.

Mats Edman menar att det finns en öppning i mediemarknaden "som varken mainstreammedier eller Avpixlat fyller".

– Det finns en arena för seriös kvalitetsjournalistik som bygger på hårda fakta och inte innehåller så mycket åsikter. Vi har fått för mycket fokus på tyckandet i medier som har förstärkts av sociala medier.

Mats Edman säger att han tror mer på siffror och att hans idé därför handlar om fakta som understöds av "Big data".

– Den som inte kan använda Excel platsar inte. De som förmodligen lämpar sig för projektet är utredare, statistiker, ekonomer, analytiker, statsvetare, webbexperter och sist, men inte minst, kreativa och modiga journalister. Även tunga data måste ju presenteras snyggt, aptitretande och lättkonsumerat.

Det går att tolka din statusuppdatering som att du vill närma dig Avpixlat. Många skulle nog uppfatta det som kontroversiellt.

– Det är en vulgarisering av vad jag säger. Jag menar att Avpixlat är en rasistsajt som jag inte vill ha något att göra med. Jag försöker bara säga att det är en tragedi, ett underkännande av mainstreammedierna att så många människor har så låg tilltro till den svenska journalistkåren.

Den forne chefredaktören söker nu långsiktiga finansiärer som kan tillföra tvåsiffriga miljonbelopp att bygga upp en redaktion med.

Kommer det kosta att läsa din eventuella webblösning?

– På sikt tror jag att man måste vänja sig vid tanken på att läsning och tillgång till kvalitetsinformation inte kan vara gratis. Så jag tror på en produkt med olika nivåer, där somligt kanske är gratis, men annat har premiumkaraktär som man betalar för. Men jag har inte kommit så jättelångt i detalj ännu.

Har din vilja att genomföra den här satsningen haft något att göra med den uppkomna situationen på Dagens Samhälle?

– Nej, inte alls. Jag skulle vilja säga att mycket av det vi gjorde på Dagens Samhälle, eller som jag representerade där, värderingsmässigt står väldigt nära det jag funderar på nu. Dessutom har ju Reinfeldt sagt att vi ska jobba tills vi är 75 år och jag är inte ens 60 ännu, så jag måste ju hitta på någonting, säger Mats Edman.

Efter att Resumé pratat med Mats Edman berättar han via ett mejl att han har uppdaterat sin statusuppdatering på Facebook för att undvika eventuella missförstånd.

Såhär står det efter uppdateringen:

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev