Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mats Qviberg köper Metro – för 50 miljoner kronor

Publicerad: 15 februari 2017, 07:08

Håller Mats Qviberg på och bygga ett eget medieimperium?

Kinnevik säljer Metros nordiska del till Qvibergsfären, Facebook börjar autospela ljud i videor och Vouge frontar med transexuell modell. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

MTGMetroMats QvibergKinnevik

Metro får nya ägare
Kinneviks medieverksamheter befinner sig i en omställning med flera förvärv inom e-sport och köpet av Youtubenätverket Splay för två år sedan. Nu gör man sig av med Metro i Norden när  Qvibergsfären har tecknat avtal med Kinnevik. Förvärvet av Metro i Norden träder i kraft med omedelbar verkan, meddelar Metro i ett pressmeddelande. Metro Norden omsätter 370 miljoner kronor och prislappen ligger på 50 miljoner kronor.

Qvibergsfären är sedan tidigare storägare i bland annat börsnoterade bolag som Bilia, Fabege, SEB och Oriflame. Nu köper man Metro genom aktiebolaget Custos, investmentbolaget som köpte 25 procent av nyhetssajten Realtid i december. Frontfiguren Mats Qviberg har de senaste åren varit djupt kritisk mot medierna, i synnerhet SvD:s publiceringar kring och Carolina Neuraths bok om HQ Bank.

– Hela Metros kultur bygger på att överraska och göra nya affärer som skakar om branschen, det här passar perfekt med våra ambitioner inom media, säger Christen Ager-Hanssen, vd för Custos i ett pressmeddelande.

– Jag ser att det finns stora möjligheter att utveckla affärerna inom media. Media är en mogen bransch, mitt i ett paradigmskifte. I och med den digitala utvecklingen ser jag goda möjligheter för oss, säger Mats Qviberg, delägare Custos i en kommentar.

Gratistidningskoncernen Metro startades som en utmanare till de etablerade betaltidningarna 1995. Metro International köptes ut från börsen 2012 av Kinnevik. Då värderades hela koncernen till 1,1 miljarder kronor. Nu tar alltså Mats Qviberg över ägandet i Norden.
– Spännande! Vi ser fram emot att tillsammans med de nya ägarna fortsätta att utveckla Metro, som ett av Sveriges största mediehus. I nuläget förändras ingenting. Vi har en plan och en budget för 2017. Det är business as usual, säger chefredaktör Eric Ljunggren i en kommentar.

Första transsexuella modellen på Vogues omslag
Valentina Sampaio blir den första transexuella modellen att pryda det franska modemagasinet Vogues omslag. I en kommentar skriver tidningens chefredaktör Emmanuelle Alt att det faktum att modellen är transsexuell är en detalj som inte ska behöva nämnas. Men det handlar om att synliggöra kvinnor som Valentina Sampaio, skriver Alt. "När en transsexuell person kan posera på omslaget av ett modemagasin utan att det känns nödvändigt att skriva en ledartext på ämnet är kampen vunnen".

Facebook ska autospela videoklipp med ljud
Facebook har meddelat en rad förändringar för sin videoplattform. Den kanske största, och enligt många också den mest irriterande förändringen, är att videoklipp inom kort kommer att spelas upp med ljudet automatiskt påslaget. Det rapporterar bland annat The Verge. När man scrollar förbi ett videoklipp kommer ljudet att tonas in. Autospelningen går att stänga av i inställningarna, men i förinställningen är alltså ljudet på. Facebook har fastslagit att ljudet från klippen inte kommer att avbryta musik från andra ljudkällor på enheten som används. Åtgärden kommer kort efter att den sociala plattformen gav annonsörerna möjligheten att endast betala när en användare sett en annons med ljudet påslaget. Vilket nu alltså får sin förklaring...

... och bekräftar app för smart-tv
Nyligen kom uppgifter om att Facebook jobbade på en app för Apple TV. Nu har Facebook bekräftat nyheten genom ett meddelande på företagets egna sida Video-appen ska även släppas för andra smart-tv-plattformar än Apple TV. Appen kommer att tillåta visning av videoklipp som postats på både sidor man följer och av vänner. Man kommer även få tips på innehåll utifrån ens intressen. Det skriver bland annat Ubergizmondo.

Snowdens oväntade Alla-hjärtans dag hälsning
På Alla hjärtans dag valde visselblåsaren Edward Snowden att göra ett tillfälligt avbrott från sitt hemliga liv i Ryssland för en hälsning på Twitter som inte handlade om massövervakning. I tweeten ses Snowden tillsammans med sin flickvän Lindsay Mills som lever med honom i exilen.

— Edward Snowden (@Snowden) 14 februari 2017Home is where the heart is.(@lsjourneys) pic.twitter.com/VKaTmsFq9l

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.