Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mattias Karlsson skrev åt Avpixlat

Publicerad: 25 november 2015, 07:40

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson har skrivit anonymt för Avpixlat.

Foto: Wikimedia Commons

Mattias Karlsson skrev anonymt åt Avpixlat, så har SD spridit sitt budskap på Facebook, och Eniros deal med förre vd:n Johan Lindgren. Det är några av nyheterna i onsdagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

Mattias Karlsson skrev åt Avpixlat
Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson skickade in artiklar till sajten Avpixlat under 2011, avslöjar Expressen idag. Det var i ett mejl till sajten som Karlsson skrev att han ville få en artikel om antirasistiska Expo att publiceras i redaktionens eget namn. Samma krav ska senare framförts om en artikel kring Vänsterpartiet, även då anonymt.
När Expressen frågar Mattias Karlsson om artiklarna säger han:
– Har jag gjort det? Det är inget jag känner till.
När tidningen läser upp hans mejl säger att bland annat att Avpixlat var "ganska nybildad sajt och mer av ett oskrivet blad" och att han "visste ganska lite om vilka personer som låg bakom sajten".

.. och SD har skapat flera hatsidor på Facebook – anonymt
Expressens granskning visar även att partiet tagit fram flera sidor på Facebook för att anonymt kunna sprida sitt budskap - bland annat kampanjsidor riktade mot Feministiskt initiativ och Moderaterna. På en av Facebooksidorna – Nu får det vara nog – har det spridits artiklar från Fria Tider, en sida som SD tagit avstånd för. Kontoutdrag visar att partiet har lagt delar av annonspengarna för ökad spridning på Facebook.
SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein erkänner att det var en dum sak att länka till Fria Tider.
– Ibland är det lättare att få till en dialog om vårt namn inte står med och det är det som var syftet med de här grupperna, att kunna börja prata om saker, frågor som vi tycker är intressanta men inte behöva klistra på dem på oss eller befläckas med olika fördomar mot partiets namn, säger Wallerstein.

Eniros deal med förre vd:n Johan Lindgren
Eniro har skrivit ett avtal med bolagets förre vd Johan Lindgren om att denne ska avstå från uppsägningslön och avgångsvederlag. Villkoret är att Eniro avstår från sina krav på Lindgren, det skriver Dagens industri idag. Om uppgörelsen godkänns vid Eniros extrastämma idag så väntas bolagets resultat öka med cirka 14 miljoner kronor.
Johan Lindgren sparkade från Eniro 2014 och polisanmäldes därefter för bokföringsbrott.

Googles Mobile Pages kommer i Q1
Mobile Pages – Googles svar på Facebooks Instant Articles – kommer att lanseras tidigt under nästa år, meddelade IT-jätten under tisdagen.
Publicister som är anslutna idag är bland annat New York Times, Washington Post och BBC. Över 1600 tidningar och tv-stationer har givit sin support till Google. På tisdagen meddelade Google att de nu har gjort klart med annonsformat för tjänsten.
”Outbrain, AOL, OpenX, DoubleClick och AdSense jobbar med ramen för att förbättra annonsupplevelsen för användare, publicister och annonsörer i mobilen”, skriver företaget, enligt Recode.

IT-jättar arga på Google för nedflyttning
Yelp och Tripadvisor är besvikna på att sökresultat på Google som genererats via dem hamnar längre ned i sökresultaten jämfört med resultaten som genererats via Googles egna verksamheter. Google skyller nu på en bugg, men det är inget som går hem hos Yelp.
– Det är mer än ett fel, det är ett beteendemönster för Google, säger företagets vd Jeremy Stoppelman till Recode.
Tripadvisors vd Stephen Kaufer skriver på Twitter: ”Skämtar ni, Google? Sökningen för Tripadvisor Hilton lägger Tripadvisor-länken så långt ner att du inte ens ser den”

Vine lanseras i Apple Watch
Den Twitter-ägda videoplattformen Vine släpps som app i Apple Watch, skriver Techtimes. Användare kommer kunna kolla på sex-sekunders klipp. Här finns två feeds: Favoriter och Featured. I favoriter kan du titta på videoklipp från skaparna du har valt som favoriter. I Featured kan du se på klipp som Vine har valt ut åt dig såsom komedi, musik och sport.

Donald Trump: Jag faktakollar inte rasistiska tweets
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump är känd för sina kaxiga uttalande. Nu säger han att han inte bryr sig om att kolla fakta på hans tweets som kan ses av nära fem miljoner följare. I söndags skickade Donald Trump ut en bild på våldsstatistik mellan vita och mörkhyade. Statistiken visade sig vara helt fel. Han säger till Fox News programledare:
– Bill, jag tweetade inte. Jag retweetade någon som uppenbarligen var en expert.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.