tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mattsson: Åklagaren borde nöjt sig med mig

Publicerad: 27 december 2011, 13:14

Thomas Mattsson Foto: Jonas Eltes

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson åtalas för anstiftan till vapenbrott, efter ett köp av en pistol på svarta marknaden. Även två andra medarbetare åtalas, vilket Mattsson tycker skulle kunnat undvikas.

– Medarbetarna som gjorde och arbetsledde reportaget har gjort ett kanonjobb, och om åklagaren ändå vill driva detta som en principfråga borde han nöjt sig med att bara åtala mig.

Ämnen i artikeln:

MediaMedier

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Det var förra året som Expressens reporter Diamant Salihu köpte en pistol, i syfte att visa hur enkelt vapen kunde inhandlas på den svarta marknaden i Malmö. Det gjordes i samband med att den så kallade nya lasermannen härjade i Malmö.

I dag kom beskedet att Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och nyhetschefen Andreas Johansson åtalas för anstiftan till vapenbrott, och att reportern Diamant Salihu åtalas för vapenbrott.

– Jag har gjort mitt jobb och jag har inte gjort något fel. I övrigt får jag hänvisa till Mattsson och de andra, säger Diamant Salihu till Resume.se.

Så här säger Thomas Mattsson till Resume.se:

– En okänd galning sköt dag efter dag ner människor på Malmös gator och både ministrar och partiledare åkte dit för att lugna malmöborna, det här var en världsnyhet och händelserna fick politiker och poliser att kräva hårdare vapenlagar. Expressen ville då undersöka om påståendena om enkel tillgång till illegala vapen stämde?

– Vi beslöt att försöka köpa ett vapen och, förstås, direkt kontakta polisen och överlämna det. Så skedde också. Om vi hade misslyckats hade vi avslöjat att opinionsbildare överdrev i sina krav om nya lagar. När vi nu lyckades kunde vi tvärtom påvisa att ett stort samhällsproblem, och det är ju just vad journalister ska göra.

Thomas Mattsson försvarar de egna arbetsmetoderna.

– Det saknas ju helt brottsligt uppsåt, allt som vi gjorde dokumenterades inför över en miljon tidningsläsare, och tack vare Expressens reportage är det åtminstone ett illegalt vapen mindre på Malmös gator.

Samtidigt försvarar han också de egna medarbetarna.

– Medarbetarna som gjorde och arbetsledde reportaget har gjort ett kanonjobb, och om åklagaren ändå vill driva detta som en principfråga borde han nöjt sig med att bara åtala mig. Jag ser fram emot att inför tingsrätten få berätta om undersökande journalistik och varför det är viktigt att granska också tillgången till illegala vapen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev