Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mattsson bekräftar: Expressen hackat

Publicerad: 26 oktober 2011, 07:17

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bekräftar för Sveriges Radios kanal Alltid Nyheter att tidningen troligtvis har blivit utsatta för ett datorintrång. Expressen ska också anmäla det misstänka datorintrånget.


Ämnen i artikeln:

William PetzällThomas Mattsson

Thomas Mattsson. Foto: Jonas Eltes.

– När vi kontrollerar våra datasystem ser vi att det sannolikt skett intrång, säger Thomas Mattsson till Alltid Nyheter.

Vem som står bakom det misstänkta intrånget går inte att säga i nuläget. Uppgifter att ledande personer inom Sverigedemokraterna haft tillgång till Expressenreportrars mejl spreds under dagen från ett Twitterkonto som påstods tillhöra SD-avhopparen William Petzäll. Petzäll förnekar via sin advokat att han skulle ligga bakom spridningen av uppgifterna.

Vad kommer ni att göra nu?
– Vi fortsätter utreda det här och samarbetar med andra medieföretag, säger Thomas Mattsson till Resume.se

Har Expressenreportrar fått sina mejl lästa av SD?
– Det vet vi inte än. Men vi har nu på förmiddagen fått vissa indikationer på att flera lösenord till Expressens datorsystem kan ha varit spridda inom SD-kretsar. Därför har jag kontaktat Aftonbladet, som ju är i samma situation, och därför gör Expressen också en polisanmälan.

Kan det, om uppgifterna stämmer, ha påverkat er rapportering?

– Nej. Orsaken till att ett politiskt parti eventuellt har velat få insyn i vårt journalistiska arbete är väl snarast den motsatta – att de har ansett att vår granskning har varit för intensiv.

När ska intrången ha ägt rum?

– Det vet vi inte än. Vi kan bara konstatera att det inte verkar handla om aktuella lösenord.

Emanuel Videla

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.