Media
Mattsson hade kunnat skydda reportern
Publicerad: 27 december 2011, 15:31
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson (t.v) och reportern Diamant Salihu (t.h) med vapnet. Bilden kommer från Expressens artikel i fjol om vapenköpet. Foto: Jonas Eltes och Expressen
Expressens reporter Diamant Salihu åtalas för vapenbrott.
Något som kunnat förhindrats – om Mattsson agerat annorlunda.
– Det är en risk som arbetsgivaren borde ta. Allting kunde ha skett med en anonym reporter, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling till Resume.se.
CS
Christian Ström
Tidigare i dag stod det klart att Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, tillsammans med nyhetschefen Andreas Johansson, åtalas för anstiftan till vapenbrott. Detta på grund av att tidningens reporter Diamant Salihu köpt en pistol – med syftet att visa hur enkelt en vapen kunde inhandlas på svarta marknaden i Malmö. Reportern själv åtalas för vapenbrott.
– Det är uppenbart att det är en risk som reportern ställdes inför. Hur har man kalkylerat den risken? Det kan inte jag svara på, men jag hoppas att man var tydlig mot reportern med vilka risker som förelåg. Som publicistisk arbetsgivare har du ett stort ansvar när du sätter reportern i en sådan situation, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.
Han menar att det är en risk som arbetsgivaren borde ha tagit och att allting istället kunde ha skett med en anonym reporter.
– Då hade inte åklagaren kunnat ta reda på vem det var då det lytt under källskyddet. På så sätt hade ansvaret helt fallit på den person som beordrat uppdraget.
– Det är olycklig om utgivaren inte ser riskerna. Riskerna borde tas på en högre instans inom organisationen.
Har Thomas Mattsson gjort ett misstag?
– Nej, jag tycker inte att han har gjort ett misstag när det gäller själva jobbet. Däremot så har han missbedömt åklagarens drivkrafter.
Samtidigt ifrågasätter Jonas Nordling åklagaren och vilket allmänintresse som finns i att driva ärendet.
– Det här är inget ärende för det svenska rättsväsendet. Det kan inte ligga i åklagarens intresse att utröna vad som är möjligt för svenska redaktioner. Den följd man kan hoppas på är att man visar att redaktioner inte ska bedriva polisarbete, att det inte är deras uppgift att undersöka om man kan köpa illegala vapen, säger Jonas Nordling och fortsätter:
– Men driver man det ett steg längre så kanske det är just det som är journalistikens roll. Det åklagaren kan skapa är en begränsning i redaktionernas vilja att granska samhället.
Thomas Mattsson:
– Expressen jobbar inte anonymt så. Vi verkar öppet – oavsett om vi är inbäddade med talibaner i Aghanistan eller wallraffar bland svenska rasister på marsch i England. När texten publiceras, då signerar vi.
– Vi hade sannolikt kunnat undvika ett åtal också genom att kasta pistolen i sjön, istället för att ge den till polisen. Men vi tänkte att det kanske fanns ouppklarade brott som vapnet skulle kunna knytas till, och då hade det ju varit onödigt att polisen fortsatte leta bara för att vi agerat i egenintresse.