Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mattsson Helin återuppstår på Stora Journalistpriset

Publicerad: 21 november 2016, 10:30

Thomas Mattsson och Jan Helin.

Foto: Jonas Eltes

Den nedlagda podcasten får ett nytt avsnitt i samband med prisutdelningen på onsdag.


Ämnen i artikeln:

Stora JournalistprisetGrand HotelThomas MattssonPodcastJan Helin

Varje söndag i mer än två års tid luftades läget i mediebranschen i Thomas Mattsson och Jan Helins podcast. Men när den senare bytte jobb, från chefredaktör på Aftonbladet till programdirektör på SVT, fick det "ständigt pågående samtalet" sitt slut.

Nu finns dock anledning för duons trogna lyssnarskara att jubla. På onsdag kväll, efter att Stora Journalistpriset delats ut, kommer de att livepodda från scenen. Resultatet kommer givetvis att spelas in för att kunna lyssnas på i efterhand.
– De började sända direkt från Stora Journalistpriset eftersom en stor del av Mediesverige är där. Priset fyller ju 50 år i år med extra stor fest. Det är 300 särskilt inbjudna gäster, så det finns många för dem att intervjua, säger Stefan Mehr, verkställande ledamot i juryn för Stora Journalistpriset och ansvarig för arrangemanget.

Hur gick det till att få dem att nappa?
– Det var inte svårt. Det var ett samfällt erbjudande kan man säga. Om det är något läge där det passar med en comeback är det ju gala där alla är på plats och kan intervjuas.

Då gäller det för gästerna att inte dricka för mycket under prisutdelningen?
– Det gör de aldrig på Stora Journalistpriset. Gästerna är nyktra och ständigt beredda att leverera ett bra säg.

Stora Journalistpriset brukar arrangeras på Operaterassen men på grund av 50-årsfriandet har de i år valt att förlägga festen på Grand Hôtel. Hotellet befann sig nyligen i blåsväder eftersom SD tilläts hålla sin gala där, med ett stort antal högerextrema gäster från hela Europa. Stefan Mehr berättar att de förde diskussioner kring hur de skulle göra med galan när kritikstormen blåste som starkast.
– Vi avvaktade vad som skulle hända. Det var väldigt allvarligt det som hände. Men sedan kom de med en ursäkt och förklaring, och SD kom med önskemål om bojkott. Vi avvakta och bestämde oss att fullfölja enligt plan.

Var ursäkten avgörande?
– Den hade stor betydelse, ingen tvekan om det.

Hade ni flyttat prisutdelningen annars?
– Vi hade aldrig kommit så långt.

Årets prisutdelning leds av SVT:s Anna Hedenmo som bland annat kommer att intervjua BBC-profilen Kirsty Wark på scen.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.