Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mattsson: ”Jag blir beklämd”

Publicerad: 20 april 2015, 11:14

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Foto: Jonas Eltes.

Resumé rapporterade tidigare i dag om kritiken mot Expressens intervju med Syriens president Bashar al-Assad. Nu bemöter tidningens chefredaktör Thomas Mattsson anklagelserna om att de – genom intervjun – går regimens ärenden. – Kritiken framstår som, i bästa fall, okunnig, säger han.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

I fredags och lördags publicerade Expressen sin exklusiva intervju med diktatorn Bashar al-Assad. Detta tillsammans med vittnesmål om regimens övergrepp mot landets befolkning. Men kritiken lät inte vänta på sig, och kom under helgen från flera håll. Bland annat från DN:s Carl Johan von Seth, Peter Fällmar Andersson på HD och Somar Al Saher på Politism.

Huvuddraget i allas krönikor är att Expressen genom sin intervju går diktatorns ärenden.  
– Kritiken framstår som, i bästa fall, okunnig. Inför Expressens intervju med al-Assad gick Expressen igenom alla kända intervjuer med honom sedan 2013 för att analysera hur man på bästa sätt får diktatorn att svara. Jag har sett vi exempelvis fått kritik för att reportern sa "Mr. President", men det är faktiskt så en sådan här dialog sker och så har följaktligen också BBC, Paris Match och de andra medierna tilltalat al-Assad, svarar Thomas Mattsson.

Somar Al Naher på Politism lyfter bland annat fram att Financial Times korrespondent Borzou Daragahi skrivit på Facebook att Expressens intervju "var som om någon hade intervjuat Hitler 1943 om hur man kan stoppa extremism i Europa". Men enligt Thomas Mattsson tar inte den kommentaren, och många andras, hänsyn till den samlade publiceringen.   
– En annan kritik är att Expressen inte skulle ha redovisat fakta om kriget och övergreppen, men det är ju de facto inte sant om man ser de tre publiceringarna fredag morgon, fredag eftermiddag och lördag morgon. Den kritiska tweet som Politism refererar är ju i själva verket skriven för tidigt, innan vi ens hunnit publicera hälften av materialet, så ett gott råd är väl att inte börja recensera innan man läst och sett allt. Jag har inte sett dessa invändningar från någon som tagit del av helheten.  

Thomas Mattsson har redan tidigare klargjort att Expressen fick möjlighet att ställa alla frågor de ville.
– Det har påståtts att vi inte ställde följdfrågor, men det är ju i sak fel - det är bara att läsa alla texterna. Om man jämför med andra intervjuerna som al-Assad gjort på slutet så får ju Kassem Hamadé fram mer än portugisisk tv och tittar man på "60 Minutes" så fick CBS inte besked om Iran, som Expressen fick, men den intervjun är däremot lite matigare. Kanske fick de mer tid än oss?

Borzou Daragahi på Financial Times lyfter fram tyska Der Spiegels intervju med al-Assad som ett exempel på hur Expressen borde ha agerat. Men Mattsson menar att den mer hårdföra jargonen knappast hade gagnat dem i deras strävan efter att få fram så mycket information som möjligt.
– Några har efterfrågat en mer aggressiv ton i snacket från Expressen, och hänvisat till Der Spiegels intervju. Men Der Spiegel, som förresten också sa "Mr. President", får inte fram så mycket relevant med den samtalstekniken - Kassem Hamadé fick veta mer om beroendet av Iran.  

Han fortsätter:
– Min uppfattning är att en reporter ska intervjua för att få svar och inte för att göra egna opinionsyttringar, och jag måste säga att jag blir lite beklämd när jag ser en del påståenden. I Politism-texten ironiserar skribenten över att Syriens regering också publicerar hela Expressen-intervju på en egen sajt, men då vet hen uppenbarligen inte att alla intervjuerna distribueras så. Där finns alltså inte bara Expressen och BBC, utan också nyhetsbyrån AFP och italienska RAI och alla andra.  

Slutligen vill Thomas Mattsson att hylla sin reporter Kassem Hamadé som genomförde intervjun, och understryka det som ofta lyfts fram i dagens upptrissade debattklimat: att kritik inte bör framföras mitt i en pågående publicering.  
– Det är faktiskt beklämmande att en del debattörer inte sätter sig in i helheten och läser på om al-Assad intervjuer innan de, redan under en pågående publicering, vill torgföra sina utspel. Vi övervägde noga hur vi skulle formulera oss och jag tycker att Kassem Hamadé gjorde ett bra jobb, säger Mattsson.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.