Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mattsson: ”Kvaliteten kommer att bli sämre”

Publicerad: 21 oktober 2014, 12:02

Thomas Mattsson är chefredaktör på Expressen och informerar i dag om besparingarna.

Foto: Jonas Eltes.

UPPDATERAD. Just nu informeras personalen på Expressen om att 62,5 tjänster försvinner. Chefredaktören Thomas Mattsson är öppen med att det kommer få konsekvenser för kvaliteten.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Enligt Resumés uppgifter ska chefredaktören Thomas Mattsson gett ett klart besked av vad nedskärningarna kommer få för konsekvenser för Expressens redaktionella innehåll.

– Kvalitén kommer att bli sämre, sa Thomas Mattsson vid dagens stormöte och utvecklade att försämringen kommer att märkas i alla kanaler – print, digitalt och Expressen TV.

Enligt uppgifter togs beskedet emot med uppgivenhet. Inga frågor ställdes.

Mattsson svarar på Resumés frågor i ett mejl:

Vilka besked lämnar ni till personalen idag?
– Jag har berättat om att vi på hela företaget minskar organisationen med 62,5 tjänster. Förändringen påverkar alla avdelningar, från IT till annons till marknad och förstås redaktion, men jag har varit tydlig med alla medarbetare har gjort och gör ett bra jobb och att det är anledningen till att Expressen är stabilt lönsam. Det problematiska för oss, precis som för alla dagstidningar, är att papperstidningsmarknaden minskar och att vi därför måste sänka kostnaderna för att kunna fortsätta att satsa digitalt där vi ju ökar både intäkter och trafik.

Hur fördelas de tjänster som försvinner?
– Alla avdelningar påverkas. Det är viktigt att vara tydlig med att det inte, som ofta blir fallet i debatten, bara handlar om att medieföretagen minskar antalet journalister utan att det också görs kostnadsbesparingar på affärsidan. Men ingångsvärdena i de prioriteringar vi har gjort har varit att i möjligaste mån försvara digitala satsningar och att göra förändringar som inte är så synliga för vår, faktiskt ökande, publik.

På mötet ska du ha sagt att kvaliteten kommer att försämras. Kan du utveckla vad du menar?
– Jag poängterade att jag reagerat mot andra mediechefer som på andra mediebolag sagt att man kan göra stora personalbesparingar utan att det påverkar kvaliteten, jag ville klargöra att eftersom vi har ambitiösa medarbetare här så är det förstås lättare att utveckla mediehuset om man är 62,5 duktiga personer fler jämfört med om man är lika många färre – men samtidigt måste man ha respekt för branschutvecklingen och då måste man, som ansvarsfull chef, säkerställa ekonomin i bolaget med fortsatt lönsamhet.

Hur känns det för dig personligen att lämna det här beskedet?
– Det är naturligtvis tuffa besked att lämna till kollegor som bidragit till att Expressen varit lönsam varje år sedan 2003, men vi gör den här omställningen nu för att Expressen ska kunna fortsätta ge ut en lönsam papperstidning och satsa ännu mer digitalt där vi ju vinner marknadsandelar vecka för vecka nu. Vi ska nu fortsätta diskussionerna med facket och medarbetarna om hur vi går vidare så seriöst och ansvarsfullt som möjligt.

Så här drabbas redaktionen enligt Resumés uppgift:

– Alla anställda fotografer och bildredaktörer försvinner.  
– Sporten tappar 7 tjänster
– Magasinen tappar 6 tjänster
– Ett antal redigerartjänster skrotas.

På plussidan kommer det att tillkomma en ny tjänst på desk+webb. Inget anställningsstopp kommer alltså att införas.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.