Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mattsson och Helins svar på hatstormen

Publicerad: 15 juni 2015, 09:04

Jan Helin och Thomas Mattsson.

Foto: Jonas Eltes.

I helgen berättade polisen att de hade avhyst journalister från mördade Lisa Holms familjs hem. Det har skapat en våg av hat mot medier i allmänhet och kvällstidningarna i synnerhet. Thomas Mattsson och Jan Helin kommenterar nu kritiken, och menar att de inte har något med händelsen att göra.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetThomas MattssonExpressenJan Helin

Fallet med Lisa Holms försvinnande, som i helgen fick sin tragiska upplösning då hon hittades död, har engagerat enormt. Mediepådraget har varit stort från både tv, radio och tidningar.

På en presskonferens i helgen berättade polisen att de hade avhyst journalister från Lisa Holms familjs tomt. Detta utan att kunna precisera vilka dessa var eller från vilket eller vilka medier de arbetade för. Uppgiften har skapat en våg av kritik på sociala medier och främlingsfientliga sajter. I synnerhet riktar det sig mot de båda kvällstidningarna.

Därför har Aftonbladets publisher Jan Helin och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson släppt en extrautgåva av sin podcast. Där är de kritiska mot polisens agerande.
– Vi har inte fått något svar från polisen om vad det här handlar om. Så vi har också börjat ställa oss frågan om det verkligen var journalister, och i så fall från vilket mediebolag. Det kan polisen inte svara på. Men det är nog bra om man kan komma med en konkret uppgift i ett sådant här upprört läge, för det här har rört upp extremt i sociala medier. Det är en störtflod av anklagelser, säger Jan Helin.

Thomas Mattsson fyller i:
– Jag fick lite samma känsla som i Visby när jag fick besked om att Sven-Otto Littorin avgick. På den presskonferensen beskrevs det som att han slutade för att journalister skulle ha kontaktat hans barn i samband med rapporteringen av hans skilsmässa. Det väckte också väldigt mycket frågor. Där var det, om man ska uttrycka sig diplomatiskt, lite missförstånd i historieskrivningen, säger han i podden.  

Duon ställer sig också kritiska till att främlingsfientliga krafter utnyttjar tragedin för att sprida sitt förakt mot etablerade medier.  
– Hur kan det vara så att polisen går ut med den här uppgiften utan att han kontrollerat vilka personerna är? Och hur kan det komma sig att Twitter kokar, av människor som har ett otroligt bristfälligt faktaunderlag, som drar sig till storms över tidningar, radio och tv? Det är påfallande ofta anonyma konton som också används för att sprida främlingsfientliga åsikter, säger Thomas Mattsson.

– Det är djupt osmakligt att nyttja ett sådan här händelse för att sprida sina egna budskap, konstaterar Jan Helin.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.