Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mattsson om förtalsdomen: Viktigt besked för medier som granskar näthat

Publicerad: 10 februari 2017, 08:31

Thomas Mattsson.

Foto: Jonas Eltes

Problemen med anonymt näthat är fortsatt relevant. Därför är juryns friande av Expressen i förtalsdomen ett betydande besked för granskande medier, menar Thomas Matsson.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

2013 fick Expressen och Researchgruppen stor uppmärksamhet för granskningen av anonyma kommentarskonton på hatsajter som Avpixlat. I efterdyningarna blev Expressen och Thomas Mattsson stämda för förtal av en av personerna vars namn dök upp i publiceringarna.

Mannen, en docent vid namn Jim Olsson, begärde 150 000 kronor. Men igår kväll blev det klart att Expressen frias.  
– Problemet är lika relevant att uppmärksamma nu 2017, som det var 2013 i samband med Expressens avslöjanden. Därför är tryckfrihetsjuryns totala friande ett viktigt besked till alla journalistiska medier som granskar näthatet.

LÄS MER: Avslöjades i Avpixlatgranskningen – stämmer Expressen

Thomas Mattsson räknar upp flera fall där medier likt Expressen granskar hatsajter, och påpekar att människor trots det förlitar sig på sajterna. Hans egna insikter i fallet har enligt honom gjort att det har varit "häpnadsväckande" att läsa de osanningar som har dykt upp om fallet på sajterna i fråga.
–Trots att Allmänhetens pressombudsman, Pressens opinionsnämnd och Justitiekanslern samtliga har avvisat docentens klagomål har det ändå på hatsajterna framstått mer eller mindre som en självklarhet att tryckfrihetsjuryn och juristerna i domstolen skulle komma att fälla Expressen för förtal. På inte minst Fria Tider har det varit så många fel och missvisande värderingsord att deras läsare rimligen borde känna sig lurade och, faktiskt, borde kräva Fria Tider på en förklaring, säger han.

Han hoppas att hatsajterna och läsarna kan ta till sig av utgången i domen.
– Det är helt okej med alternativa medier som tillför nya perspektiv och en annan nyhetsvärdering, bara det görs utan kränkningar, hat, hot och vildsinta påståenden om de journalistiska mediernas hävdade agenda. Sådant otidigheter borde de rensa bort, annars kommer deras röster att förvisso höras i vissa kretsar men de kommer ändå att vara marginaliserade i den egentliga debatten.

– Om jag drev en hatsajt skulle jag efter det här tryckfrihetsmålet läsa mina egna texter och sedan bestämma mig för att helt ändra hållning till alla raljanta felaktigheter, det är fullt tillåtet att agitera invandringskritiskt utan att överträda gränsen till olämpligheter, avslutar Thomas Mattsson.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Dela artikeln: