Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mattsson rasar mot Stenius-attack

Publicerad: 30 september 2010, 14:08

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har gått i taket över en artikel PO Yrsa Stenius skrivit i Åbo Underrättelser där Expressen anklagas för att ha snutit opinionsundersökningar ”ur näsan”.


Ämnen i artikeln:

Yrsa SteniusThomas Mattsson

Thomas Mattsson. Foto: Björn Elgstrand.

Efter storgräl kring Expressens publicering kring Jan Guillous uppdrag för KGB trappas konflikten mellan Thomas Mattsson och Yrsa Stenius upp ytterligare.

I Mattssons blogg ondgör han sig över en artikel med rubriken Moralpanik, som Yrsa Stenius skrivit för svenskspråkiga Åbo Underrättelser.

Vad han framförallt har reagerat på är att Yrsa Stenius under vinjetten Sveriges Pressombudsman skrivit att valresultatet: ”…överensstämde med trenden i sommarens alla opinionsmätningar med undantag för de allra sista som Expressen snöt ur näsan för att öka spänningen och bättra på upplagesiffrorna.”

Här ställer sig Thomas Mattsson frågande till vilka opinionsmätningar som Yrsa Stenius egentligen syftar på, vadå snöt ur näsan och hur kan PO tro att en av Sveriges största dagstidningar publicerar opinionsmätningar för att öka spänningen och bättra på upplagesiffrorna, resonerar han.

Han undrar också om det verkligen är PO:s uppgift att recensera svensk press i utländsk media.
Yrsa Stenius är kallsinnig till kritiken och menar att hon yttrar sig som välkänd finlandssvensk journalist och inte PO i Sverige:

– Jag har utgått ifrån att jag har den rättigheten eftersom tidningen inte kommer ut i Sverige. Jag ser det hela som en poetisk formulering och visste inte att Thomas Mattsson hade så vansinnigt ömma tår. Vi är i konflikt sedan tidigare och han tar varje tillfälle att ifrågasätta mig, säger Yrsa Stenius.

Har du stämt av med din uppdragsgivare om du har rätt att recensera svensk press i utlandet?
– Det tar jag för givet att jag har som rättighet i min egenskap av journalist. Men jag har inte kontrollerat det, säger Yrsa Stenius.

Våren 2011 ersätts Yrsa Stenius av Ola Sigvardsson, ansvarig utgivare för Östgöta Correspondenten samt medlem av Pressens Opinionsnämnd, PON.

PO finansieras genom Stiftelsen Allmänhetens Pressombudsman av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Svenska Tidningsutgivareföreningen och Sveriges Tidskrifter.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Yrsa SteniusThomas Mattsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.