Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mattsson tar stöd av SvD-chefen

Publicerad: 17 april 2012, 07:17

Expressens chefredaktör Thomas Matsson tar stöd av Martin Jönsson i och med rättegången kring tidningens vapenköp.

Foto: Pressbild.

Idag står journalistiken inför rätta. Så inleder Expressens chefredaktör Thomas Mattsson sin blogg om att rättegången kring tidningens vapenköp ska prövas i Malmö tingsrätt idag, tisdag. Han känner starkt stöd från övriga medier och pekar särskilt på en artikel av Svenska Dagbladet redaktionschef Martin Jönsson.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonDiamant SalihuMartin Jönsson

"Det är en sällan skådad juridisk pinsamhet, där det blundas helt för  syfte och journalistikens uppdrag, i ett slags petimeteraktigt  revirpinkande."

Så skrev Svenska Dagbladets redaktionschef Martin  Jönsson under måndagen inför dagens rättegång i Malmö tingsrätt kring  Expressens vapenköp i Malmö 2010.

Expressens reporter  Diamant Salihu står åtalad för vapenbrott, medan tidningens chefredaktör  Thomas Matsson och nyhetschefen Andreas Johansson åtalas för anstiftan  till vapenbrott.

Thomas Mattsson pekar på att inte bara Svenska  Journalistförbundet och Tidningsutgivarna, TU, har kritiserat kammaråklagare  Jörgen Larssons åtal, utan att även kända reportrar och krönikörer har  tagit ställning för Expressen.

Här nämner han särskilt SvD-artikeln med rubriken Expressenåtalet är en juridisk pinsamhet av tidningen redaktionschef Martin Jönsson.

Han skriver bland annat att det var ett: "omskakande och bra nyhetsreportage, som visade vad polisen har att kämpa mot."

Precis  som Thomas Mattsson själv har framfört i tidigare bloggar talar även  Martin Jönsson om att det inte är första gången som medier har anskaffat  illegala vapen.

Han menar att det unika med det här snarare  ligger i att man håller rättegång mot de som rapporterar om hur man  sprider våld och skräck i staden i stället för de som verkligen gör det.

Han  nämner också att såväl tidningen Journalistens chefredaktör Helena  Giertta som Medievärldens chefredaktör Axel Andén hyllar Martin Jönssons  artikel.

Han pekar också på att Gefle Dagblads tidigare  chefredaktör tillika ledamot av Pressens Samarbetsnämnd, Robert Rosén,  skriver följande i sin blogg:

"Det är obegripliga åtal som äventyrar respekten för rättsväsendet och därtill är ett slöseri med samhällets resurser."

Thomas  Mattsson menar att stödet från branschmedier, konkurrenter och tunga  publicister känns bra att: "ha med sig in i sal fyra i Malmö tingsrätt  idag."

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.