Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mediebråk efter Katerina Janouch sparkats

Publicerad: 21 augusti 2017, 05:51

Foto: Wikimedia Commons.

Mediebråk efter Katerina Janouch sparkats, Strage till attack mot Spotify och Facebook kan lansera AR-glasögon. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Mediebråk efter Katerina Janouch sparkats
I en tweet som postades förra helgen antydde sexologen Katerina Janouch att Rossana Dinamarca (V) engagerade sig i afghanska ungdomar för att kunna ragga på dem. Det ledde till att Viking Line, som anlitat Janouch för att få bukt med sexuella övergrepp ombord på båtarna, sparkade henne från uppdraget.
I samband med det gick Ann Heberlein, som också ska hjälpa Viking Line, ut i SVT och stödde beslutet.

– Man kan inte påstå sig vara en förkämpe för kvinnors kroppar och integritet, när man samtidigt sprider sexism, sa hon till SVT.

Det har fått SvD:s kulturskribent Margit Richert att ryta ifrån. Hon tycker att Heberlein är en hycklare, eftersom hon själv gjort liknande uttalanden. Enligt Richert har hon bland annat sagt att flera kvinnor som engagerar sig för ensamkommande pojkar gör det för att få sex, fysisk närhet och uppskattning.

"Att Janouch får lämna sitt uppdrag är ingen skandal. Det är däremot Heberleins brösttoner i sammanhanget", skriver hon.

Två miljoner exponerade i dataläcka
Uppemot två miljoner röstberättigade har drabbats av en stor dataläcka i Chicago. Det är en säkerhetskopia från en molnserver tillhörande Amazon, innehållandes information som socialförsäkringsnummer, namn, adresser och födelsedatum som har läckt ut. Det skriver US Today.

Strage till attack mot Spotify
Musikstreamingjätten Spotify vill ta bort material av våldsam och hatisk karaktär. Det har fått DN-journalisten Fredrik Strage att reagera.
– En stor del av min skivsamling skulle behövas rensas ut om den här policyn ska tillämpas", säger Fredrik Strage till Breakit.

Facebook kan snart lansera AR-glasögon
En patentansökan har lämnats in av Facebooks dotterbolag Oculus. Ansökan rör något som kortfattat beskrivs som AR-glasögon. Tidigare har Oculus forskningschef sagt att ar-glasögon tidigast kan komma att ersätta en smartphone 2022. Det skriver Mashable.

Är marknaden mättad för svenska varumärken?
I höst lanseras H&M:s varumärke Arket, som ska fokusera på tidlöst mode och kvalitet. Det har fått Financial Times Jo Ellison att fundera kring hur många svenska varumärken man ska orka med. Det är nämligen det åttonde varumärket som tar plats i H&M-gruppens stall.
"Vilket hål kan det nya varumärket egentligen fylla", undrar Ellison.
"Allt tyder på att gruppen tar ett litet steg bort från sin kärnbas av mode för att bli ett större varumärke för livsstil. Lite som Ikea, med tröjor och och klänningar och en större omfattning av varmkorv", skriver hon.
Den 25 augusti ska den första Arket-butiken öppna i London.

Trumps hopp: Så ska fake news stoppas
President Donald Trump sparkade sin chefsstrateg Steve Bannon i förra veckan. Bannon, som har ett förflutet på invandringsfientliga Breitbart News, återgår till sajten. Det har fått Donald Trump att hoppas att fenomenet han kallar "fake news" ska stoppas.
"Steve Bannon kommer att bli en tuff och smart röst när han återvänder till Breitbart News... Kanske till och med bättre än någonsin tidigare. Fake News behöver konkurrens", skriver presidenten på Twitter.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.