Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mediechefer i upprop mot EU-direktiv

Publicerad: 18 november 2015, 10:24

Den svenska regeringen och riksdagen tror att vi kan behålla ett starkt skydd för journalistik trots direktivet.

Foto: Colourbox.

Ett nytt EU-direktiv hotar framtiden för grävande journalistik. Sveriges politiker måste göra något, menar flera höga mediechefer.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterCasten AlmqvistChristel Tholse WillersHanna StjärneKerstin NeldPer-Anders BrobergCilla Benkö

Det är ett EU-direktiv om affärshemligheter som mediecheferna oroar sig över. EU-direktivet ska förhindra industrispionage och illojal konkurrens, men begränsar också möjligheterna till undersökande journalistik. Det innehåller formuleringar om att både anskaffande och innehav av material kan vara olagligt, liksom publicering.

I en artikel på DN Debatt i dag tar TV4-gruppens vd Casten Almqvist, Sveriges Radios vd Cilla Benkö, Utgivarnas vd Per-Anders Broberg, Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter, Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld, SVT:s vd Hanna Stjärne och UR:s vd Christel Tholse Willers strid för att direktivet inte ska gå igenom i dess nuvarande utformning

"Direktivet måste innehålla ett tydligt och uttryckligt undantag för journalister och journalistiskt arbete för att skydda rätten till pressfrihet och garantera en fri och granskande journalistik", skriver de i debattartikeln.

Samtidigt har de ett budskap till Sveriges regering, riksdag och Europaparlamentariker: "Agera nu – innan det är för sent!"

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.