tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mediechefer rasar mot SVT: ”Ett journalistiskt haveri”

Publicerad: 23 september 2016, 06:18

Kraftig kritik mot högerextrema Nya Tiders medverkan i Aktuellt, Stampen nobbade bud från finansdoldis och reklamchefens kultfilm får remake på Netflix. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

Nya TiderFredrik WikingssonFilip HammarNetflixMårten KnutssonStampenMediaMedier

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Kritikstorm mot SVT Aktuellt
Under torsdagskvällens SVT Aktuellt intervjuades Nya tiders chefredaktör Vávra Suk om den högerextrema tidskriftens omdiskuterade medverkan på Bokmässan i Göteborg. Utöver detta sände Kulturnyheterna ett inslag där tidningens representanter fick ge sin bild av mottagandet. På sociala medier var kritiken påtaglig. "Lögner sprids. Vad håller SVT på med?", skriver DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i en tweet. Journalisten och Blank Spot Projects grundare Martin Schibbye lyfter fram att Dawit Isaak fick 30 sekunder på temat yttrandefrihet i programmet: "Nya tider tog allt annat utrymme. Rimligt?" Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein anser att SVT gjort sig till plattform för nazistpropaganda: "Aktuellt var ett journalistiskt haveri". Aktuellts redaktör Jeanette Larsson motiverar med att Nya tider varit ett hett debattämne inför årets Bokmässa. "Naturligt att huvudpersonen får bemöta kritiken i #aktuellt", skriver hon på Twitter.

Stampen nobbade bud från finansdoldis
Under torsdagseftermiddagen meddelade Stampen via kommunikationschefen Hampus Knutsson att avsiktsförklaring är påskriven av västsvenska investerare. Finansiärerna uppges gå in med "betydande belopp" under en nyemission. En som däremot fick nobben av den krisdrabbade koncernen var finansdoldisen Peter Gyllenhammar vars gemensamma investeringsbolag ville köpa hela Stampen. Det rapporterar Breakit.

Reklamchefens kultfilm får remake på Netflix
Den svenska filmen "Naken" hade premiär i Sverige år för 16 år sedan. Nu gör Netflix en ny version av filmen på engelska. Det bekräftar bröderna Torkel Knutsson och Mårten Knutsson. Satumaa Family Business vd Mårten Knutsson var regissör och manusförfattare till originalet. – Det är makalöst roligt och man tror knappt att det är sant, säger Mårten Knutsson till TVdags.

Toppolitiker: Dawit Isaak lever
Svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i 15 år lever, säger presidentens rådgivare Yemane Gebreab. Det uppger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) för Expressen.

Filip och Fredrik gör valvaka – igen
Under det kommande amerikanska presidentvalet den 8 november kommer Filip Hammar och Fredrik Wikingsson att hålla i en egen valvaka på Kanal 5. Duon höll i en valvaka i kanalen 2008 när Barack Obama röstades fram till president. Det skriver Aftonbladet.

Experter: Egor Putilov en säkerhetsrisk
Alexander Fridback, den man som är anställd vid SD:s riksdagskansli och som skrivit debattartiklar under pseudonymen "Egor Putilov" beskrivs som en potentiell säkerhetsrisk, enligt experter som SR Ekot har talat med. Enligt Ekot ska mannen erhållit flera miljoner kronor genom en snabb fastighetsaffär med en rysk affärsman, tillika dömd brottsling. Lars Nicander från Försvarshögskola anser att affären är en varningsklocka. – Det måste finnas någon mottjänst i detta rimligtvis, eller ett rörelsekapital för att agera på uppdrag av någon annan, säger han.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev