Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mediecheferna berättar om bevakningen av terrordådet

Publicerad: 8 april 2017, 13:38

Olle Zachrison (Ekot), Viveka Hansson (TV4) och Thomas Mattsson (Expressen) är några av de som berättar om bevakningen.

UPPDATERAD. Medierna har rapporterat för full maskin om attacken på Drottninggatan i Stockholm. Hur har det gått? Resumé har frågat ett antal ansvariga utgivare om saken.


Ämnen i artikeln:

Fredric KarénOlle ZachrisonTerrorattackÅhlénsMediebranschenThomas MattssonViveka HanssonUlf Johansson

Olle Zachrison, ansvarig utgivare på SR Ekot :

Vad var det första du gjorde när du hörde att en lastbil kört in i Åhléns?
– Vi skulle precis tacka av en mångårig medarbetare när vi fick de första pushnotiserna. Liksom de flesta andra medarbetare skyndade jag mig bort mot vårt breaking news-nav som vi kallar Ekojouren för att ta del av det senaste och se till att vi förberedde en livesändning. Vi fick med de första uppgifterna i pipsändningen kl 15 och bara ett par minuter senare var vi igång live. Vi har sänt non-stop sedan dess genom egna sändningar och i nära samarbete med andra redaktioner på Sveriges Radio.

Vad tycker du om er bevakning av händelserna under fredagen?
– Jag tycker att redaktionen gjort ett strålande jobb. Det har varit nyhetsdrivet, närvarande, balanserat, sakligt och värdigt med massa olika röster, analyser och kommentarer. Och det samtidigt som vi alla är så personligt berörda av den här fasansfulla händelsen. Vi har haft reportrar som har rapporterat från en rad olika platser i Stockholm och i världen. Det är i sådana här lägen som radion är som snabbast och vi kan utnyttja våra mobila arbetssätt. Dessutom har vi rapporterat på en rad olika språk: arabiska, engelska, kurdiska, somaliska och persiska samt haft medarbetare som medverkat i internationella medier. En riktig laginsats. Både på Ekot och genom samarbete med andra enheter på Sveriges Radio. Det är i sådana här lägen man verkligen känner bredden, styrkan och professionaliteten i det här företaget.

Vad tycker du om svenska mediers bevakning generellt av dådet?
– Jag har såklart mest lyssnat och läst det vi själva publicerat. Det har varit enormt mycket fokus på att få till de sändningarna på bästa sätt och att bemanna upp med nya medarbetare under natten och helgen. Men jag tycker att den direktrapportering jag tagit del av på andra håll har hållit hög klass och i stort hållit sig ifrån spekulationer och att spridandet av för lösa och obekräftade uppgifter. Det finns undantag naturligtvis, så är det alltid när det produceras så mycket innehåll på så kort tid av så många.

Några uppgifter som rapporterades har visat sig vara felaktiga i efterhand. Anser du att det skett något övertramp i bevakningen?
– Det finns säkert sådana exempel. Det rådde till exempel lite förvirring ett tag om hur många personer som bekräftats döda. Uppgifterna om skottlossningarna visade sig ju inte heller stämma. Vi har också haft med sådana uppgifter men jag tycker att vi varit mycket noga med att hela tiden tillägga att det rör sig om obekräftade uppgifter och att konsekvent kalla det ett "misstänkt" terrordåd.

Finns det någon/något som har överraskat positivt?
– Det är uppenbart i sådana här stora nyhetslägen hur publiken i dagens medielandskap blir medskapare till exempel genom de filmer som skickas in till redaktionerna, genom initiativ som #openstockholm och genom att sprida och dela bilder på hur det sett ut på stan. Det tycker jag är häftigt att se och det gör mediebevakningen bättre när vi kan lyfta in sådant. Naturligtvis efter att först ha verifierat materialet och kollat med upphovsmännen.

Hur mycket lyssnare hade ni som mest?
– Vi har ju haft en miljonpublik när det gäller vår liveradio, i FM och på våra digitala plattformar. Jag hörde också att vi hade trafikrekord på sajten och i appen SR Play, men har inga exakta siffror där. Det är ingen kul anledningen till att slå rekord, men det känns såklart bra att vi upplevs som relevanta och att folk vänder sig till oss. Det ser vi alltid vid sådana här stora händelser.

Thomas Mattsson, chefredaktör och ansvarig utgivare, Expressen:

Vad var det första du gjorde när du hörde att en lastbil kört in i Åhléns?
– Jag skulle just inleda ett anförande om Di TV, Sveriges ekonomi-tv-kanal, inför 90-talet medieförmedlare och annonskunder i Expressen-huset och stod med påslagen dator och en positiv presentation om att Dagens industri är marknadsledare när den första – rätt oklara – uppgiften kom... Det fanns ju då ingen som helst bekräftelse om något terrordåd, men jag inledde ändå med att nämna att det möjligen uppstått ett nyhetsläge. Tio minuter senare gick jag upp på redaktionen och då började det ju tyvärr stå klart vad som skett.

Vad tycker du om er bevakning av händelserna under fredagen?
– Det kommer en tid för mer djupsinniga medieanalyser, men väldigt många medarbetare jobbade på mycket engagerat och när jag gick hem vid 03.30-tiden på lördagsmorgonen var det fortfarande fullt nyhetsrace. Fotografen Anna-Karin Nilsson blev ju vittne till det hemska, CNN använde mycket material från Expressen TV och vi var förvisso först med polisbilden på mannen-i-den-gröna-jackan och ytterligare några filmer och uppgifter – men det är ändå inte det viktiga sådana här dagar, det viktiga nu är att så så många människor som möjligt klarar sig och får vara med sina nära och kära.

Hur mycket besökare/tittare hade ni som mest?
– Det har jag faktiskt inte ens tagit del av än. Det var förstås ett enormt intresse och många olika tidningar runt om i landet valde att visa Expressen TV på sina sajter. Men trafik- och analysavdelningarna har inte haft fokus på besöksstatistik, vi har prioriterat nyhetsförmedling och att sprida vårt innehåll på olika plattformar. Vid sådana här tillfällen är de seriösa medierna viktiga samhällsinstitutioner.

Vad tycker du om svenska mediers bevakning generellt av dådet?
– Det jag sett och hört har varit balanserat. Svenska medier har visat bilder, redovisat vittnen och sökt kommentarer från myndigheter och experter. Tyvärr har de stora redaktionerna viss erfarenhet av sådana här förlopp, men med det sagt förekommer naturligtvis felaktigheter på grund av all osäkerhet. Inte ens vittnen på platsen, och än mindre polisen, kunde ju sammanfatta exakt vad som skett och då kan man faktiskt inte begära att en radioreporter eller webbredaktör ska kunna vara korrekt med allt.

Några uppgifter som rapporterades har visat sig vara felaktiga i efterhand. Anser du att det skett något övertramp i bevakningen?
– Jag har inte sett eller hört några egentliga övertramp. Att det förekommer enskilda uppgifter som senare visar sig inte stämma hör nyhetsförmedlingen till, det viktiga är att medierna källhävisar och säger vad man vet eller bara fått sig sagt.

Finns det någon/något som har överraskat positivt?
– Jag vill inte betygsätta så än, jag har stor respekt för alla kollegor på alla medier som gör sitt jobb så bra som möjligt. I dessa dagar är vårt uppdrag viktigare än någonsin.

Viveka Hansson, programdirektör och ansvarig utgivare, TV4:

Vad var det första du gjorde när du hörde att en lastbil kört in i Åhléns?
– Ringde ansvarig nyhetschef. Förstod att det var på riktigt. Kollade att barnen var ok. Hoppade in i min bil och körde mot TV4, jag befann mig på Gräv i Uppsala.

Vad tycker du om er bevakning av händelserna under fredagen?
– Maskineriet fungerade mycket bra, vi har tyvärr fått rutin på ondskan. Vi höll huvudet kallt och alla jobbade på. Gjorde sitt jobb. Erfarna programledare och reportrar på fältet skapade en trovärdig och säker sändning. Vi rensade tablån från reklam och program som Let's Dance och det var rätt beslut. Jag tror att vi alla hade behövt dansa lite igår kväll, men det var för tidigt.

Vad tycker du om svenska mediers bevakning generellt av dådet?
– Det finns givetvis sådant i rapporteringen som kunde ha gjorts bättre, för oss alla. I stort tycker jag dock att medierna har skött sig bra, men det är för tidigt att börja en sådan utvärdering i detalj.

Några uppgifter som rapporterades har visat sig vara felaktiga i efterhand. Anser du att det skett något övertramp i bevakningen?
– Det är möjligt att det skett, men i ett intensivt och pågående nyhetsläge är det många uppgifter som ska bedömas och givetvis rapporterar medierna ibland om sådant som senare visat sig vara felaktigt. Men att något dementeras senare, behöver inte betyda att det var fel att rapportera om det då uppgifterna kom. Men vi får utvärdera detta senare. Diskussionen om vad som ska rapporteras och när är relevant.

Finns det någon/något som har överraskat positivt?
– Alla människor som hjälpte varandra. De som direkt slängde sig fram för att ta hand om skadade. De som upplät sina hem för andra som inte kunde ta sig hem.
– Samt det faktum att tonen i sociala medier var övervägande värdig. Det fanns givetvis människor som utnyttjade attacken för politiska poänger, men de värmande och stöttande kommentarerna tog över.

Hur mycket besökare/tittare hade ni som mest?
– Vi får linjära siffror på måndag. Digitalt har trafiken varit mycket hög, men jag har ingen sifferanalys än. Fokus har legat på annat.

Fredric Karén, chefredaktör och ansvarig utgivare, SvD:

Vad var det första du gjorde när du hörde att en lastbil kört in i Åhléns?
– Jag befann mig mitt på redaktionen och hade precis vinkat av min dotters klass som varit här på studiebesök. Ganska snart började folk samlas kring desken, telefoner ringde och vi började få tips från människor som befann sig på stan. Vår fotograf Tomas Oneborg var på ett annat uppdrag vid Hötorget när han såg människor komma springandes från Drottninggatan. Snabbt rusade han dit och fick väldigt tidiga bilder på människor som hjälpte skadade innan polisen hann spärra av området. Han fångade också polisen som kom rusande med dragna vapen.

Vad tycker du om er bevakning av händelserna under fredagen?
– Jag tycker vi gjorde en väldigt bra och balanserad bevakning av händelsen. Tomas Oneborgs bilder gjorde ju att SvD:s bevakning blev väldigt stark visuellt vilket få andra medier kunde mäta sig med. Det var stundtals kaotiskt med mängder av tips och rykten om skottlossningar på olika platser i stan, att Centralen var bombhotad och då gäller det att vara kall och inte publicera allt man hör. Vi var väldigt tydliga ut mot organisationen att ingenting fick publiceras som inte var bekräftat vilket många medarbetare nu i efterhand har tyckt varit väldigt bra.

Vad tycker du om svenska mediers bevakning generellt av dådet?
– Jag har följt en del diskussioner på Twitter och Facebook där det uttryckts kritik och diskuterats att vissa medier varit för snabba med pushnotiser om uppgifter som inte varit bekräftade. Till exempel skickade någon ut en push om skottlossning på Fridhemsplan, vilket ju visade sig vara en felaktig uppgift. Jag tycker att det är lite för tidigt att recensera andra medier eftersom jag inte har hela bilden. Mitt fokus ligger på hur vi på SvD hanterar och hanterat händelsen.

Finns det någon/något som har överraskat positivt?
– Jag tror vi alla har imponerats av polisen, NOA:s och all övrig räddningspersonals hantering av dådet. De var snabba att kalla till presskonferens, de svarar så utförligt de kan på våra frågor när vi ringer och de har bemött människor på stan som varit rädda och oroliga med tydlighet och respekt.

Hur mycket besökare/tittare hade ni som mest?
– Vi halv fyra och klockan 22 på fredagkvällen hade vi fem gånger så många besökare inne på sajten jämfört med en normal fredag. De högra besökssiffrorna lär fortsätta hela helgen.

Ulf Johansson, programchef och ansvarig utgivare, SVT:

Vad var det första du gjorde när du hörde att en lastbil kört in i Åhléns?
– Jag rusade direkt ut till desken, livesändningen kom igång rekordsnabbt och vi kunde snabbt koncentrera oss på att växla upp och jobba med alla uppgifter och bilder som snurrade runt.

Vad tycker du om er bevakning av händelserna under fredagen?
– Jag tycker att vi snabbt klarade en korrekt och bred rapportering och vi höll igång jobbet kontinuerligt timme efter timme.

Vad tycker du om svenska mediers bevakning generellt av dådet?
– Jag har inte tillräcklig överblick ännu för att kunna svara på det. Utvärderingar får visa det.

Några uppgifter som rapporterades har visat sig vara felaktiga i efterhand. Anser du att det skett något övertramp i bevakningen?
– Även här är det för tidigt att bedöma om det handlar om övertramp. Vi är av tradition restriktiva med att redovisa detaljer som inte är bekräftade.

Finns det någon/något som har överraskat positivt?
– Jag tycker att det finns väldigt många i vår organisation som gjort ett fantastiskt jobb och som verkligen levererat,

Hur mycket besökare/tittare hade ni som mest?
– Jag vet bara att vi slagit alla rekord för en enskild dag men jag har ingen komplett statistik ännu.


Jan Helin, programdirektör SVT:

Vad var det första du gjorde när du hörde att en lastbil kört in i Åhléns?
– Jag gick ur ett möte och ringde mina barn och min fru. Min dotter hade planerat att åka till city vid den tiden, hon svarade inte. Men tack och lov fick jag tag på henne kort senare. Sedan började arbetet med bevakningen.

Vad tycker du om er bevakning av händelserna under fredagen?
– Jag är nöjd med snabbheten och säkerheten under den svåra timme som nyheten eskalerade från otäck bilolycka till misstänkt terrordåd. Vår redaktion har utvecklats kraftfullt det senaste året för att svara upp mot publikens förväntan på direktrapportering vid stora, omvälvande nyhetshändelser. Vi direktsände nu 25 timmar i sträck och jag var nöjd med hur vi skiljde ut det väsentliga, valde bort det tendentiösa och fokuserade på kontroll av fakta och tydligt angav vad som var bekräftade och obekräftade uppgifter. Vi kan alltid bli bättre och just nu längtar vi intensivt till den nya studio som ska bli spelplatsen för direktsändningar i skarpa nyhetslägen och morgonen.

Vad tycker du om svenska mediers bevakning generellt av dådet?
– Jag tyckte det mesta jag såg var mycket bra och höll hög kvalitet. Jag tyckte TV4 gjorde ett kanonjobb mellan studio- och liveproduktion på lördagen och var imponerad över Aftonbladets källor och de uppgifter de tidigt fick fram kring den misstänkte. Det är också slående hur det viktiga engagemanget som rörde alla - stockholmarnas vilja att ställa upp - i allt väsentligt manifesterades via sociala medier och vi traditionella medier rapporterade om det istället för att utgöra en plattform för det.

Några uppgifter som rapporterades har visat sig vara felaktiga i efterhand. Anser du att det skett något övertramp i bevakningen?
– Jag har inte uppfattat några avgörande övertramp. En del kritik har förekommit kring att vi och andra gick ut med obekräftade uppgifter om skottlossning på Fridhemsplan. Jag menar att det vid tidpunkten var en mycket relevant uppgift och det gjordes tydligt att den var obekräftad. När den visade sig inte stämma dementerades den snabbt och tydligt.

Finns det någon/något som har överraskat positivt?
– För mig snabbheten, viljan och engagemanget i vår redaktion. Mer allmänt ser det också ut som polisarbetet gått bra. Jag blev också tagen av hur okonstlat och rakt kronprinsessan uttryckte sin djupt kända sorg och hennes och prins Daniels värdiga uppträdande på platsen. Jag börjar kanske bli gammal, men det betyder mycket att sådant fungerar när nationen befinner sig i chock och sorg.

Hur mycket besökare/tittare hade ni som mest?
– Siffrorna är inte helt klara ännu. Men vi kan se i egna datan att vi hade fördubblad trafik till SVT:s nyhetsutbud online under fredagen jämfört med tidigare höga nivåer dagarna för dåden i Paris, Bryssel och Berlin. Så det har hänt något. Vi hade omkring 2,6 miljoner unika besök till SVT online med cirka 2 miljoner startade nyhetsvideoströmmar under fredagkvällen. Siffrorna för broadcast är ännu inte reviderade.


Sofia Olsson Olsén, publisher och ansvarig utgivare, Aftonbladet:

Vad var det första du gjorde när du hörde att en lastbil kört in i Åhléns?
– Jag var med övriga koncernledningen på strategikonferens i Paris när jag fick ett samtal från redaktionen. Bröt omedelbart för att kunna vara närvarande via telefon, mejl, slack och andra kanaler för att följa händelseutvecklingen. Frustrerande att inte kunna vara på plats på redaktionen, men med bra teknik och kommunikationsmöjligheter så fungerar det i alla fall. Dessutom är Aftonbladets redaktion väldigt väl fungerande i breaking news-lägen, med tydliga roller och stort eget ansvarstagande.

Vad tycker du om er bevakning av händelserna under fredagen?
– Som alltid när sådana här stora händelser inträffar går Aftonbladets redaktionella maskineri igång blixtsnabbt och med en enorm effektivitet. Vi gick upp med live-tv direkt, hade minut-rapportering, analyser och kommentarer ute väldigt fort. Vi skapade vår Breaking News-desk för drygt två år sedan och vi har gång på gång bevisat att den håller världsklass. Så även på fredagen. Så fort vi förstod vad som hänt gick alla in i sina roller och körde på. Hela redaktionen ställer om med ett stort fokus på att kunna komma ut snabbt och med hög trovärdighet. Det ligger djupt i Aftonbladets dna. Eftersom vi är Sveriges primära och största nyhetskälla fick vi dessutom löpande in bra tips och filmer vilket gjorde att vi kunde leda nyhetsbevakningen. Det nya nu är att även den digitala storytellingen och paketeringen, så också i breaking-lägen, vilket syntes väl i går.

Vad tycker du om svenska mediers bevakning generellt av dådet?
– De jag följde tycker jag gjorde det ganska bra. Public service har tidigare fått kritik för att stå på hälarna under stora nyhetshändelser men nu kunde man se att de förstått problemet och i alla fall försöker hänga på i breaking-lägen.

Några uppgifter som rapporterades har visat sig vara felaktiga i efterhand. Anser du att det skett något övertramp i bevakningen?
– I breaking-lägen går allt väldigt fort. Nyheterna om skottlossning och bombhot borde ha kollats bättre av vissa men på det stora hela tycker jag inte att några rejäla övertramp gjorts.

Finns det någon/något som har överraskat positivt?
– Fredagens dåd var en attack mot demokratin och det öppna samhället. Oskyldiga människor har dött, andra skadats, familjer har mist sina kära. I ett sådant läge gör det mig varm att se att människor tar hand om varandra mitt i kaoset, öppnar sina hem och hjälper varandra på olika sätt. Jag tycker att människors otroliga empati och vilja att hjälpa till har varit fantastisk. Hashtagen #openstockholm är ett fint exempel på det. Mitt i allt det tragiska är det en seger, en signal om att vi är starka tillsammans och att de onda krafterna aldrig kommer att vinna. Läs gärna Johanna Frändéns utmärkta krönika där hon säger att vi klarade dag ett perfekt som invånare i Sverige och Stockholm. Men den här händelsen är långt ifrån färdigbearbetad, varken som nationellt trauma eller i vårt journalistiska uppdrag.

Hur mycket besökare/tittare hade ni som mest?
– Jag vill inte kommentera exakta siffror under ett pågående nyhetsskeende. Aftonbladet är svenska folkets största och primära nyhetskälla, det vet vi. Det är till oss man vänder sig vid sådana här händelser. Det är ett enormt förtroende och ansvar som vi tar på största allvar.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.