Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mediecheferna om betänkandet

Publicerad: 5 november 2015, 15:16

Thomas Mattsson, Expressen, och Gunilla Kindstrand, Mittmedia.

Thomas Mattsson och Gunilla Kindstrand ger Anette Novak och experterna tummen upp.


Julia Lundin

julia.lundin@resume.se


Idag presenterade Anette Novak delbetänkandet i Medieutredningen på Fryshuset i Stockholm. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Mittmedias kulturchef Gunilla Kindstrand är positiva till det 350 sidor långa delbetänkandet.

– Vi ger ett gott betyg till Anette Novak och hennes medarbetare. Omvärldsanalysen är betydligt mer kvalificerad och närmare verkligheten än det medieforskningen hittills presterat.  Att beskriva medieproblematiken genom olika balanspunkterna ett smart och pedagogiskt sätt att beskriva en komplex situation, säger Gunilla Kindstrand i en kommentar till Resumé.

– Utredningen har tagit in Mittmedias synpunkter att en bättre mobiltäckning och bredbandstäckning är en förutsättning för att vi ska kunna fullgöra våra roller i demokratin. Det är tydligt att utredaren inser vikten av att det finns starka och oberoende medier utanför storstadsområdena. Det är också välkommet att utredningen lägger samman alla statliga medel som går till mediesektorn och inte undantar public servicestödet i analysen.

Thomas Mattsson:
– Jag har snabbläst delbetänkandet och tycker, spontant, att det är en gedigen sammanställning. Jag är också enig med utredningen om "de fyra framtidsscenerna": "Stora massans insikt", "Några få vinnare", "Skyddad lokal verkstad", "Starkast överlever", säger han och fortsätter:

– Det är bra att Medieutredningen slår fast att den rapport om public services påverkan på den totala mediemarknaden som Myndigheten för radio och tv genomförde inte var något konstaterande, utan bara "aktörernas åsikter". Rapporten uppfattades, av del, som ett carte blanche för att allt är i sin ordning, men nu har Medieutredningen menat att den inte kan tolkas så. Här har vi ju också den nya public service-kommissionens analys att del av.

I delbetänkandet konstateras att papperstidningarna har en överlevnad på 5-10 år. Aftonbladet kommer tryckas fram till 2017 och Expressen till 2023. Mattsson är dock tveksam till detta.

– Jag gläder mig åt att Medieutredningen uppmärksammar Expressens ambitioner om transparens i syfte att verka för god pressetik, men tycker att man är väl spekulativ när man redovisar en uträkning som säger att Aftonbladet kan sluta ge ut sin papperstidning 2017 och Expressen 2023 givet upplageutvecklingen. Aftonbladet har ju över 60 procent av sina intäkter från print, så den editionen finns nog kvar ett tag till, säger han.

Läs delbetänkandet här.
Läs mer om papperstidningarnas död här.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev