Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mediecheferna om budet på Stampen

Publicerad: 14 september 2016, 11:33

Bonniers vd Tomas Franzén

Foto: Andreas Elgstrand

JP/Politikens Hus visar intresse för Stampens tidningar. De mediechefer som Resumé pratat med ser danskarna som seriösa ägare som kan bidra till det svenska medielandskapet.


Ämnen i artikeln:

Fredric KarénTomas FranzénJP/PolitikenAnders ErikssonStampen

I måndags kunde Resumé avslöja att danska Politikens Hus vill köpa Stampens tidningar. Danmarks största tidningskoncern som ger ut tidningar som Jyllands-Posten och Politiken.

Redan i början av juli tillkännagav den danska koncernen sitt intresse genom ett indikativt bud. Men Stampen har hittills inte reagerat på danskarnas invit.

Enligt SvD:s chefredaktör Fredric Karén är Stampens möjlighet att överleva med JP/Politikens Hus som ny ägare helt beroende av danskarnas vilja att investera.

– Det beror på vilka finansiella muskler den nya ägaren har. Det kortsiktiga problemet för en ny ägare är inte Stampens skulder utan hur man driver verksamheten vidare långsiktigt. Det finns stora behov av investeringar i Stampens mediehus, både på redaktionerna och på affärssidan som en ny ägare måste vara beredd att axla, säger Fredrik Karén till Resumé.

Hur viktigt är det att Stampen och dess tidningar överlever ur ett demokratiskt perspektiv?
– Väldigt, väldigt viktiga. Vi pratar om hela Västsverige med Göteborgs Posten som det självklara flaggskeppet. Går dessa tidningar under finns i princip bara public service kvar som sörjer och ansvarar för den lokala nyhetsförmedlingen, från Halmstad i söder till Strömstad i norr.

Hur ser du på att ytterligare en stor utländsk ägare kommer in i Tidningssverige?
– Det behöver inte alls vara negativt. För SvD och Aftonbladet har det till exempel varit väldigt positivt att ha norska Schibsted som ägare. Det beror på ägarens ambitioner och som sagt, möjligheter att långsiktigt kunna investera i såväl teknik som journalistik.

Bonniers vd Tomas Franzén hoppas att Stampen kan räddas:

– Jag hoppas givetvis att Stampen kommer ur detta på bästa möjliga sätt, och framförallt att verksamheterna kan drivas vidare under bra förutsättningar. Det är viktigt för de berörda samhällena, men också för medielandskapet i stort.

Han tror på JP/Politikens Hus som nya ägare.

– När det gäller uppgifterna om JP/PH så har jag ingen insyn i exakt hur deras intresse ser ut, men generellt är det bra ju fler aktörer som vill investera i svenska medier. Särskilt seriösa, branschkunniga och finansiellt stabila ägare som i fallet.

Bonnier News vd Anders Eriksson satt nyligen på försäljarsidan när han som vd för Bonnier Business Press sålde danska affärstidningen Børsen till just JP/Politikens Hus.

– JP Politikens Hus är en väletablerad, seriös aktör som dessutom är väl finansierad. Jag tror de skulle kunna bidra till branschen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.