Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Mediecheferna som fått sina lösenord hackade

Publicerad: 22 november 2016, 10:09

Några av mediecheferna som finns med på listan.

Flera av Sveriges främsta medieföreträdare finns med i SVT:s databas över de mejladressen som fått lösenord hackade på andra sajter.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénPia RehnquistSVTThomas MattssonCecilia KrönleinJan Helin

Dagens stora snackis är SVT:s granskning som visar att tio miljoner svenska kontons lösenord är läckta på nätet. Bland dessa finns journalister på samtliga stora medieföretag.

Resumé har gjort en manuell slagning i SVT:s databas och den visar att flera av de främsta medieföreträdarna finns med på listan över de mejladresser som fått lösenord hackade på LinkedIn, Dropbox, Yahoo och andra sajter. Några exempel:

thomas.mattsson@expressen.se (chefredaktör, Expressen)
sofia.oo@aftonbladet.se (chefredaktör, Aftonbladet)
cilla.benko@sr.se (vd, Sveriges Radio)
pia.rehquist@sydsvenskan.se (chefredaktör, Sydsvenskan)
cecilia.kronlein@gp.se (chefredaktör, Göteborgs-Posten)
fredric.karen@svd.se (chefredaktör, Svenska Dagbladet)

Några som däremot inte finns med bland de hackade lösenorden är Peter Wolodarski på DN liksom Hanna Stjärne och Jan Helin på SVT (dock finns hans gamla Aftonbladet-mejladress med). Inte heller Casten Almquists TV4-mejl går att hitta i databasen.

Att journalisters lösenord till olika plattformar har hackats är förstås extra allvarligt med tanke på att källskyddad information då kan spridas. Däremot är det inte säkert att så är fallet. DN:s reporter Kristoffer Örstadius tonar ned betydelsen av SVT:s uppgifter.
– De flesta hackade uppgifter är flera år gamla och som sagt är de flesta inte lösenord i klartext utan enbart lösenordshashar. Det är alltid klokt att byta lösenord då och då – och finns du i databasen kan det ändå vara klokt att byta för att vara på den säkra sidan. Viktigt att betona är att detta inte handlar om hackade e-postkonton utan om andra tjänster, till exempel Tumblr, Myspace, Adobe, med flera, säger han till den egna tidningen.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.